Pelerinaj la Mănăstirea Nicula. Aproape 100.000 de credincioși au venit să se închine la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Nicula din județul Cluj.
Mănăstirea Nicula, din județul Cluj, este în aceste zile, un loc de pelerinaj unde sunt așteptați în jur de 100.000 de credincioși din toată țara cu ocazia praznicului Adormirea Maicii Domnului. Credincioșii se vor închina la Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului.
Sunt zile și nopți de rugăciune la Mănăstirea Nicula din județul Cluj unde sunt așteptați marți, 15 august, de Adormirea Maicii Domnului, aproape 100 de mii de credincioși, ortodocși și greco-catolici.
Peste noapte Mănăstirea Nicula a fost luminată de sute de candele
Slujbele de noapte sunt foarte ample, luni seara s-a înconjurat biserica nouă cu icoana făcătoare de minuni, în timp ce oamenii aprind lumânări şi cânta pricesne, a declarat preotul arhimandrit Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului.
Sursa foto: Facebook
În timp ce unii au pornit pe jos, în procesiune, alții au înconjurat deja în genunchi vechea biserică de lemn din curtea mănăstirii. Cei mai mulţi stau în corturi pe dealurile din vecinătate sau dorm sub cerul liber.
Mai multe minuni și vindecări miraculoase au fost consemnate în documente
La începutul secolului al XIX–lea este amintită vindecarea unui băieţel de șase ani ai unui om pe nume Janoş Thoraczkai, care fusese lovit de un cal. Când toate strădaniile doctorilor s-au dovedit zadarnice, părinţii au rămas doar cu credinţa şi nădejdea în Maica Domnului. Copilul s-a tămăduit, iar părinţii au adus lacrimi de bucurie şi mulţumire. De asemenea, însuşi fiul contelui Sigismund Korniş a fost tămăduit prin milostivirea Maicii Domnului.
Sursa foto: Facebook
O vindecare s-a petrecut și cu soţia căpitanului Lorincz Barri, comandantul garnizoanei din Cluj, pe nume Cristina. Aceasta, după spusele doctorilor, urma ca la scurtă vreme să-şi piardă vederea. Cu credinţă că Maica Domnului o va ajuta, ea s-a rugat lipindu-şi ochii de sfânta Ei icoana şi astfel s-a vindecat.
O altă femeie, soţia căpitanului Garnizoanei din Gherla, a dobândit vindecarea fiului ei bolnav de epilepsie. Soţia unui alt căpitan pe nume Horn, aflat în cantonament la garnizoana din Cluj, avea tumori interne, încât nu putea să înghită nimic. Exista în cazul bolii ei un real pericol de moarte prin sufocare. Atunci s-a îndreptat cu lacrimi şi rugăciuni fierbinţi către Maica Domnului rugându-se, fie să-şi recapete sănătatea tămăduindu-se, fie să se bucure de o moarte uşoară şi lipsită de durere. A fost ascultată în prima rugăciune, tămăduindu-se de boala ei.
Sursa foto: Facebook
Miracolul întâmplat cu un bolnav care a zăcut şapte ani la pat
Un băieţel armean din Gherla, cu numele Cristofor, în vârstă de zece ani, era foarte bolnav de picioare, încât nu putea deloc să se sprijine pe ele şi să umble. Într-o noapte mama lui a visat că ar fi bine să ţină ajun nouă sâmbete pentru copilul ei, iar apoi să-l ducă la sfânta mănăstire Nicula. Aceasta l-a atins de sfânta icoană și băieţelul s-a vindecat imediat, ieşind pe picioarele lui din biserică şi întorcându-se pe jos acasă.
În anul 1904, un bolnav din păţile Sibiului, care a zăcut aproape şapte ani la pat, a fost adus la sfânta mănăstire. Era numai piele şi os, iar de un an nu mai putea să vorbească. Se vedea că trăieşte doar după mişcările produse de respiraţie în pieptul său. I s-a făcut Taina Sfântului Maslu în biserică, în faţa sfintei icoane. La sfârşitul Sfântului Maslu, spre surprinderea tuturor, ar fi rostit cuvintele: ,,Binecuvântați, părinţi cinstiţi şi mă iertaţi pe mine păcătosul!’’
Icoana Maicii Domnului a plâns 26 de zile, în anul 1659, ca o prevestire a prigoanelor, a tristelor evenimente ce vor avea loc în jurul anului 1700 în Transilvania.