A început microciparea în masă a europenilor! Chiar sunt numai avantaje?

A început microciparea în masă a europenilor! Chiar sunt numai avantaje?

Dar se pare că tehnologia nu a luat avântul la care se aştepta IT-istul suedez. "Durează mai mult decât am sperat. Am deja de trei ani de zile cipul implantat şi se pare că mai trebuie să treacă un an înainte ca cipul să funcţioneze şi în zona plăţilor", subliniază Martin Lewin.

Între timp, în Italia, după cum spune Eric Larsen, Biohax negociază cu Vodafone şi Paypal pentru a face posibile plăţile prin microcipuri. O companie din Marea Britanie, BioTeq, face, de asemenea, demersuri pentru a facilia plăţile prin microcip.

Steven Northam, director al companiei BioTeq, a declarat că "acesta este momentul pentru o adoptare în masă a microcipurilor", argumentând că firma sa primeşte zilnic întrebări legate de plăţile prin microcip.

Din nou, se pare că tehnologia nu s-a mişcat atât de repede cum se aşteptau unii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Operatorul feroviar SJ din Suedia a declarat că va stopa experimentul cu utilizarea sistemelor de scanare a microcipurilor implantate în mâinile călătorilor şi renunţarea la tradiţionalele bilete, pentru că în ultimii doi ani s-a înregistrat "o foarte mică creştere", numărul total al călătorilor cu microcipuri implantate fiind în prezent de doar 3.000.

Un purtător de cuvânt al SJ a precizat că operatorul feroviar nu va renunţa la noua tehnologie, dar "se va îndrepta deocamdată în altă direcţie".

Oamenii sunt îngrijoraţi

Microcipurile utilizează comunicaţiile în câmp apropiat NFC (Near Field Communications) şi indentificarea prin frecvenţă radio (RFID) pentru a comunica cu un sistem. NFC şi RFID sunt unde radio care asigură comunicaţii pe distanţe scurte.

"Este, practic, aceeaşi tehnologie pe care o avem pe telefon sau pe cardul de credit", explică Rob van Eijk, director general pentru Europa al ONG-ului Future of Privacy Forum (Forumul pentru Viitorul Confidenţialităţii).

Microcipurile prezintă aceleaşi elemente de protecţie a datelor personale, inclusiv posibilitatea ca cineva să poată primi semnalul.

"Este similar cu ascultarea la un microfon direcţional şi poţi selecta şi semnalul RFID", explică Rob van Eijk, care în trecut a lucrat pentru Autoritatea Olandeză de Protecţie a Datelor.

În teorie, microcipul "poate fi utilizat într-un mod care te face să ieşi în evidenţă într-o mulţime, ca individ în mijlocul unui grup... dacă tu porţi biocip şi toţi ceilalţi nu poartă", a adăugat Rob van Eijk.