Supărarea rușilor a fost declanșată de președintele american Donald Trump, care a semnat în luna aprilie un ordin executiv, proclamând dreptul Washingtonului de a extrage diverse metale și alte resurse minerale pe Lună, în special în fazele târzii ale programului lunar Artemis.

„Punctul corespunzător a fost inclus pe ordinea de zi a sesiunii. Problema va fi ridicată în numele Federației Ruse în conformitate cu procedura acceptată la ONU”, a precizat șeful Roscosmos, Dmitry Rogozin, care susține  că privatizarea Lunii contravine dreptului international, iar  Rusia nu va permite acest lucru, notează Agenția Tass.

Ulterior ordinului primit de la Trump, NASA a anunțat Acordurile Artemis, un set de standarde privind modul de explorare a Lunii, despre care se spune că sunt fundamentate pe Tratatul privind spațiul cosmic din 1967. Standardele NASA se referă în special la utilizarea resurselor lunare și la ideea de a crea așa-numitele „zone de siguranță” pentru a preveni „interferențele dăunătoare”.

Acordurile Artemis prevăd o serie de acorduri bilaterale între Statele Unite și țările partenere.

 Un program fantastic

Până la exploatare resurselor Lunii, mai e, dar programul American e extreme de ambițios. În 2024, prima femeie astronaut va pune piciorul pe suprafața Lunii, la 55 de ani după ce Neil Armstrong a făcut primul pas. Misiunea Artemis a NASA, numită după zeița greacă, presupune proiectarea de noi costume spațiale, construirea unei noi nave spațiale și lansarea cu cea mai puternică rachetă din lume. Prima misiune, Artemis I, este planificată în 2021, Va fi vorba de un zbor pe Lună fără echipaj. În 2023, Artemis II va trimite un echipaj în zbor înainte de misiunea Artemis III din 2024, în care doi astronauți – o femeie și un bărbat – vor ateriza pe suprafața lunară, scrie wired.co.uk.

Un rabin a descifrat „codul ascuns” al Bibliei. Află profețiile înfricoșătoare! Vine…

 

Profeția Părintelui Iustin Pârvu, împlinită de Covid? De ce sunt revoltați creștinii