Un hacker român care a spart bazele de date de la mai multe companii, a sustras informațiile și apoi le-a șantajat cerând să fie plătit în criptomonede a fost prins de DIICOT cu sprijinul Europol și FBI.
Astfel, procurorii DIICOT şi ofiţeri de poliţie judiciară au efectuat, luni, percheziţii la locuinţa unui bărbat din Craiova, care a spart reţelele informatice ale unor companii (medii şi mari) din România, dar şi din alte state, de unde a extras volume mari de date, pe care le-a utilizat pentru a şantaja persoanele vătămate, prin ameninţarea cu expunerea acestora în mediul public, solicitând în schimb diferite sume de bani, în criptomonedă.
DIICOT a beneficiat de sprijinul Europol şi FBI
Potrivit unui comunicat al DIICOT, suspectul este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de operaţiuni ilegale cu dispozitive informatice sau programe informatice, acces neautorizat la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, interceptare ilegală a unei transmisiuni informatice şi şantaj.
Documentarea activităţii infracţionale a fost făcută cu sprijinul Europol şi FBI, iar la activităţi au participat specialişti din cadrul Europol - EC3, pentru sprijin tehnic şi analitic.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Biroul Tehnic şi de Criminalistică din cadrul DIICOT şi Direcţia Operaţiuni Speciale, scrie Agerpres.
Hackerii au dat probabil cea mai mare „spargere” din lumea finanțelor descentralizate
Cu câteva luni în urmă, hackerii au dat probabil cea mai mare „spargere” din lumea finanțelor descentralizate, furând aproape 600 de milioane de dolari în criptomonede din cadrul unui protocol cunoscut drept PolyNetwork, care permite utilizatorilor tranzacționarea tokenurilor pe mai multe blockchain-uri, transmite Bloomberg.
Zeci de mii de oameni sunt afectați de această spargere, a precizat PolyNetwork într-o scrisoare publicată pe Twitter. Aproape 33 de milioane de dolari din Tether, criptomoneda care făcea parte din furt, au fost înghețate de către emitent, făcându-le indisponibile atacului.
Nu este clar de pe site-ul PolyNetwork cine gestionează protocolul care guvernează tranzacțiile de pe aplicație.
Compania a adăugat că „acesta este cel mai probabil un atac organizat și planificat pe termen lung”. Compania de cercetare a securității SlowMist a transmis, pe Twitter, că a găsit emailul atacatorului, adresa IP și amprentele dispozitivului.