Evenimentul Zilei > Monden > A fost odată la Hollywood. Marilyn Monroe, cel mai nefericit copil: abuzată, violată, închisă în orfelinate
A fost odată la Hollywood. Marilyn Monroe, cel mai nefericit copil: abuzată, violată, închisă în orfelinate

A fost odată la Hollywood. Marilyn Monroe, cel mai nefericit copil: abuzată, violată, închisă în orfelinate

Născută pe 1 iunie 1926, în Los Angeles-California, nu e exagerat să-i spunem ”copilul cinematografiei americane”. Apoi a devenit ”cea mai frumoasă blondă din istoria cinemaului”. Marilyn Monroe a fost și rămâne una dintre cele mai complexe artiste de la Hollywood, cu o viață mult mai complicată decât a descifrat-o presa și publicul acelor vremuri. Relația ei cu președintele Kennedy și moartea sa rămân și azi enigme.

Încă de la nașterea sa, viața lui Marilyn cunoaște experiențe ciudate și dureroase. Mama ei, Gladys Pearl Monroe Baker Eley, era editor de film la un studio cinematografic, iar tatăl, din informațiile vremii, se numea Charles Stanley Gifford, agent de vânzări. De fapt, fetița nu era a lui. Pe certificatul de naștere al viitoarei actrițe numele real era Norma Jeane Mortenson, iar în dreptul tatălui era trecut numele norvegianului Martin Edward Mortensen. Despre acest bărbat nu s-a știut niciodată prea multe. S-a spus doar că, înainte de nașterea fetiței, s-a urcat pe o motocicletă și a dispărut din oraș și din viața frumoasei Gladys.

Marilyn a avut o copilărie terifiantă. Bebeluș fiind, mama sa a abandonat-o în spital. A fost luată de bunică, Della Monroe, spre creștere, însă, aceasta moare în august 1927. Fetița abia avea un an. Gladys se vede nevoită să o ia la ea, dar în scurt timp o dă spre creștere unor părinți adoptivi, Albert și Ida Bolender. Marilyn trăiește în familia lor, în Hawthorne, până la vârsta de 7 ani. Atunci se numea Norma Jeane. Iar mama naturală, Gladys, o vizita din când în când, dar niciodată fetița nu-i simțea afecțiunea. Asta avea să scrie Marilyn Monroe în cartea sa biografică.

Cu toate acestea, Gladys a cumpărat o casă pentru ea și fiica ei, însă după câteva luni în care au locuit împreună, mama ei suferă o cădere psihică serioasă, fiind internată în Spitalul de boli mintale din Norwalk, California și, ulterior decăzută din calitatea de părinte, calitatea de tutore revenindu-i prietenei mamei sale, Grace McKee.

Biografii lui Marilyn Monroe vorbesc despre coșmarul copilăriei ei, care nu avea să se încheie decât în momentul în care decis să se mărite și să-și ia viața în propriile mâini. După căsătoria celei care o luase sub tutelă, pe când copila avea nouă ani, este din nou trimisă la orfelinat. A urmat apoi o trecere pe la mai multe familii adoptive și prin orfelinate, unde a fost neglijată și adesea, abuzată și violată.

În septembrie 1941, Norma Jeane își reîntâlnește din nou mama, care se mută împreună cu ea pe coasta de est a SUA. Acolo, mama sa consideră că cel mai bine pentru fiica ei ar fi să se căsătorească, pentru a evita reîntoarcerea acesteia la orfelinat, căci ea nu-i putea purta de grijă având în vedere crizele care o doborau periodic. Fata avea 15 ani.

Gladys i-a făcut cunoștință fiicei ei cu un vecin și cu fiul lui, în noiembrie 1941. James Dougherty era un bărbat cu alură atletică, mai mare cu mulți ani decât Norma. O cere în căsătorie, dar așteaptă până în 1942, când adolescenta împlinește vârsta de 16 ani. Se căsătoresc, în 19 iunie 1942.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE