A fost odată la Hollywood. Frumoasa care a abandonat filmul pentru a deveni Prințesă de Monaco

Este o poveste de viață ca în filme. Ambiția unei puștoaice din Pennsylvania de a ajunge actriță la Hollywood, de a deveni celebră și bogată, de a iubi și a fi iubită cu pasiune. Nimeni nu știe dacă Grace Kelly a visat să ajungă vreodată prințesă în adevăratul sens al cuvântului. Dar a devenit. Prințesă de Regat. Grace de Monaco.

Grace a fost mama Prințului Albert al II-lea, capul Casei Grimaldi și actualul conducător al Principatului Monaco. Însă, înainte de a traversa Atlanticul și a se căsători cu tatăl lui Albert, Principele Rainier al III-lea de Monaco, Grace Kelly a fost o mare vedetă a Hollywood-ului, câștigătoare a unui Oscar, o femeie care ținea mai tot timpul primele pagini ale revistelor și ziarelor.

Până la vârsta de 26 de ani, atunci când a devenit Prințesă, Grace a trăit viața tumultoasă a unei actrițe din Cetatea Filmului. Era frumoasă, blondă, cu un farmec aparte și un stil inconfundabil, dansa minunat împreună cu Fred Astaire. Celebrul regizor Hitchcock, care o distribuise în câteva filme, spunea despre Grace că este un amestec al contrariilor, definit drept eleganță sexuală. Această latură a sexualității o va urmări pe frumoasa actriță până la sfârșitul vieții ei scurte.

Copilărie lipsită de afecțiune

Grace Patricia Kelly s-a născut în Pennsylvania în 12 noiembrie 1929, într-o familie înstărită.Tatăl era constructor și reușise să încropească o avere consistentă pentru cei patru copii ai săi. Mama era, însă, un om dur, care și-a abuzat fizic copiii. De la ea Grace nu a obținut niciodată iubirea după care tânjea, iar tatăl o prefera pe sora ei. Posibil că anii aceștia de copilărie lipsită de afecțiune aveau să o marcheze pentru restul vieții în care a căutat mereu iubire și bărbați care să i-o dăruiască.

„Eram tot timpul în competiție pentru ceva, concuram pentru dragoste”, spunea Grace amintind de caracterul competitiv al tatălui ei.

Teatrul, însă, a salvat-o, în el a găsit acea împlinire sentimentală, căci aplauzele însemnau pentru ea dragoste. Grace a jucat în piese de teatru în timpul școlii și acest fapt i-a construit încrederea în sine. La vârsta de 16 ani, băieții de la școala pe care o frecventa au început să o observe.

„Întotdeauna a avut o mulțime de iubiți”, mărturisea prietena ei, Jane Hughes. „Nu o simțeam ca pe o sălbatică. Era doar atrăgătoare și pentru asta era oarecum un fel de vedetă. Nu cred că a ratat vreodată vreun dans sau a fost neînsoțită în vreun weekend”.

Grace Kelly, star de cinema

Grace a intrat la Academia Americană de Arte Dramatice din New York, în ciuda faptului că părinții ei credeau că vor reuși să o convingă să renunțe la urcatul pe scenă și să se mărite cu un băiat bun, cu stare. Grace, însă, s-a implicat total în a-și atinge scopul. Nu primea bani de acasă, s-a angajat manechin. A fost încă un mod de a se face remarcată. Și încet-încet au pornit a veni sprea ea contractele.

O relație nefericită cu profesorul ei de actorie, căsătorit șicu copii, avea să o urmărească ani întregi și să-i creeze imaginea unei femei care distruge căsnicii. Părinții lui Grace s-au opus total unei căsătorii cu un om care urma să divorțeze și, de data aceasta au și convins-o să-l abandoneze. Rănit în dragoste, profesorul avea să facă tot felul de declarații denigratoare la adresa lui Grace, ani în șir. Din cauza lui, Grace a apărut în ziare cu eticheta de “distrugătoare de case” şi a fost numită chiar nimfomană.

Iubirile de pe platourile de filmare

Perioada ei de actorie a fost fulminantă în cei câțiva ani în care a jucat pe platourile de la Hollywood. Frumusețea ei răpitoare a frânt multe inimi, iar presa vremii a cuplat-o cu mulți actori celebri.

S-a îndrăgostit de Clark Gable în timpul filmărilor pentru „Mogambo” din 1953, dar a ieșit și cu Ray Milland, actorul alături de care juca în „Dial M for Murder”, s-a scris. Apoi, Gary Cooper, Tony Curtis…Drept este că și iubitele sau soțiile actorilor cu care a jucat și cochetat au alimentat presa. Multe dintre ele au izbucnit în declarații sau interviuri de o gelozie furibundă.

Bing Crosby, actorul alături de care a jucat în „The Country Girl”, film pentru care a și câștigat Oscarul pentru cea mai bună actriță, a fost cel care a cerut-o în căsătorie. Mama sa a fost de acord cu această căsătorie deoarece Crosby era catolic și văduv, însă Grace nu-l iubea. Presa scria că inima sa bătea pentru Marlon Brandon cu care se cuplase chiar în timpul relației cu Crosby.

Însă, una din marile ei iubiri, despre care a scris presa cu pasiune, a fost Frank Sinatra. O iubire continuată şi după căsătoria vedetei cu Prinţul Rainier. O bârfă care nu a putut fi niciodată dovedită, ca multe alte răutăți care s-au spus despre vedeta care ajunsese prințesa unui Principat prosper.

 

 

 

 

 

 

Căsătoria. ”Deși ajunsesem un star, mă simțeam pierdută și confuză”

Întâlnirea dintre Grace Kelly și Principele Rainier de Monaco s-a petrecut în 1955, în timpul festivalului de la Cannes. Cei doi încep să corespondeze și în luna decembrie a aceluiași an, Rainier își programează o vizită în America și se anunță totodata în vizită la Grace și familia ei.

„Fusesem angajată în câteva relații romantice nefericite. Deși ajunsesem un star, mă simțeam pierdută și confuză. Nu voiam să împlinesc 30 de ani fără să știu încotro mă îndrept în viața personală”, mărturisea Grace.

Și  Principele se afla în cautarea unei prințese, fiindcă ajunsese la 35 de ani și, dacă nu ar fi avut un moștenitor, Monaco devenea parte a Franței. Iar Grace i s-a părut acea prințesă din povești care va putea să cucerească și inimile supușilor, dar va fi și acea femeie frumoasă, de o eleganță deosebită, cu care îi va plăcea să apară în public.

În 1956, Grace a anunțat că va abandona actoria și va prăsi Hollywood. Avea 26 de ani și a dat tuturor vestea-șoc: părăsește America pentru a deveni prințesa unui mic stat din Europa. Din acel moment, Grace Kelly și-a început rolul de prințesă și consoartă a Principelui Rainier al III-lea de Monaco.

Pe 12 aprilie 1956, a ajuns la Monaco unde peste 20.000 de oameni erau curioși să o vadă. Principele i-a făcut o primire grandioasă, întâmpinând-o cu un iaht și cu o escortă de bărci, elicoptere și avioane. Șapte zile mai târziu, Grace devine Prințesa de Monaco.

Nuntă ca în poveşti, în Principatul Monaco

Pe 19 aprilie 1956 s-a petrecut în Monaco ceea ce ați văzut mulți ani mai târziu la nunta Prințului Charles cu Diana sau la cele ale fiilor acestora. Rochia de mireasă a lui Grace a fost creată de designerul Helen Rose şi a costat 7.200 de dolari (enorm, la vremea aceea), la impresionantul veşmânt lucrând 30 de cusătorese, într-un secret absolut, timp de 6 săptămâni. Grace Kelly s-a situat ulterior pe primul loc într-un top al celor mai elegante mirese. Creatorul de modă Oscar de la Renta a spus despre Grace: „Întreaga ei ţinută, de la voalul regal la detaliile feminine din dantelă şi rochia rafinată, a transformat- o într-o mireasă de vis”. Nunta a fost grandioasă, iar America a fost cu ochii pe actrița care îi părăsise. Au participat la ceremonie peste 600 de invitaţi, printre care staruri de la Hollywood (Cary Grant, Aga Khan, Ava Gardner), multimilionarul grec Aristotel Onassis, precum şi capete încoronate, ceea ce a făcut ca evenimentul să fie urmărit cu sufletul la gură de 30 de milioane de telespectatori din 9 ţări, unde s-au transmis imaginile televizate.

Fericire și durere, într-o poveste ca la Hollywood

Grace de Monaco a cucerit ușor inimile locuitorilor, mai ales că mereu spunea că a tras cortina în urma carierei sale de succes pentru a veni să trăiască alături de un bărbat deosebit. Presa de peste ocean, însă, nu a iertat-o pentru abandon. Mulți ani după plecarea ei, paginile revistelor erau pline de poveștile ei de iubire sau de viața ei în Principat, lucru care a amărât-o mult pe frumoasa prințesă.

La un moment dat, s-a scris că Grace continua să se întâlnească cu Frank Sinatra. De vină ar fi fost aventurile Princepelui Rainier.  “Ştiu că bărbatul meu are aventuri cu alte femei. E frustrant şi mă face foarte nefericită”, i s-ar fi confesat Grace coafezei personale. Acest lucru ar fi împins-o înapoi în braţele fostului ei iubit Frank Sinatra. Ulterior, chiar valetul lui Sinatra ar fi mărturisit jurnaliștilor că faimosul actor se iubea cu Grace, pe care o numea “femeia visurilor sale”, într-o vilă luxoasă, dar retrasă din Cap Ferrat şi că relaţia lor ar fi durat mulţi ani.

Accidentul de pe Coasta de Azur

Cuplul princiar a avut trei copii: Caroline, Albert (actualul conducător al Principatului, recent depistat ca fiind infectat cu COVID-19) și Stephanie. (foto:independent.co.uk)

Totul avea să se preschimbe într-o lume cernită într-o zi frumoasă din septembrie. 14 septembrie 1982. Atunci familia princiară monegască trăiește marea dramă. Aflată la volanul mașinii sale, cu prințesa Stephanie alături, Grace a suferit un atac cerebral, iar mașina s-a prăbușit de pe serpentinele Coastei de Azur.

Fiica s-a ales cu câteva zgârieturi, dar Grace a murit după 24 de ore la spital. Avea doar 52 de ani.

Din nou în presă s-au vehiculat tot felul de ipoteze, inclusiv una care vorbea de atentat. Unii dintre biografii prinţesei, şi nu numai, consideră tragica moarte a frumoasei prințese ca rămasă învăluită în mister. Un mister care a constituit şi constituie subiectul multor cărţi şi filme documentare.

Stephanie a povestit, peste vreo 20 de ani, că a făcut tot ce a putut pentru a opri autoturismul înainte de a se răsturna. "Am încercat totul, am tras şi frâna de mână. Este posibil ca mama să fi confundat pedala de frână cu aceea de acceleraţie? Ceea ce ştiu sigur este faptul că nu eram eu la volan, aşa cum s-a speculat la momentul respectiv", a spus Stephanie. Ea a respins şi zvonurile potrivit cărora avusese în ajunul accidentului o ceartă cu mama ei, ceea ce a provocat AVC-ul lui Grace și, ulterior, moartea ei.