O nouă insectă a fost introdusă de Uniunea Europeană pe lista celor autorizate pentru consumul uman și pentru comercializare. Mare atenție însă, dacă este consumată, poate avea reacții adverse pentru organism, în anumite situații.
De acum, oamenii pot include în alimentația lor larva gândacului de bălegar, ce devine astfel cea de-a patra insectă permisă spre consum de Uniunea Europeană, de când această listă a început să fie reglementată în 2018.
Cum pot fi consumate larvele gândacului de bălegar
Aceste larve ale gândacului de bălegar pot fi gătite întregi sau consumate sub formă de pudră sau făină. De asemenea, pot fi adăugate ca ingredient în diverse produse alimentare, precum batoane de cereale, paste și produse de panificație.
Cu toate acestea, persoanele care consumă aceste larve trebuie să acorde mare atenție deoarece pot provoca reacții alergice la cei care au intoleranță la crustacee, potrivit 20minutos.es.
Prima insectă aprobată de UE pentru consumul uman a fost viermele de făină. El nu conține nimic special, ci este doar o sursă viabilă de proteine acolo unde alternativele lipsesc. „Astăzi, 4 mai, statele membre au aprobat o propunere a Comisiei Europene care permite utilizarea viermilor de făină galbeni uscați ca aliment nou”, se arata într-un comunicat al Comisiei Europene.
Noul aliment se poate consuma ca gustare, sub formă de insecte uscate întregi, sau ca ingredient al unor produse alimentare, de exemplu sub formă de pudră în produse proteice, biscuiți sau produse pe bază de aluat, susțin reprezentanții CE.
Patru insecte au fost autorizate de UE în total
Cea de-a doua insectă autorizată ca ingredient alimentar pentru piața UE a fost lăcusta călătoare. Este disponibilă sub formă congelată, uscată și de pudră și este destinat comercializării ca gustare sau ca ingredient alimentar într-o serie de produse alimentare.
Ulterior, și greierele de casă a devenit un aliment nou ce poate fi consumat de oameni. Toate aceste insecte au fost supuse unei evaluări amănunțite realizată de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) care a ajuns la concluzia că consumul acestor insecte este sigur pentru utilizările cerute de compania care a formulat solicitarea.