Val de scumpiri în Europa. Prețul mediu al untului a ajuns la un nivel record. În prezent, suta de kilograme a atins 790 de euro, un prag record la nivelul pieței. Spre deosebire de anul trecut, suta de kilograme este cu 68% mai scumpă.
Scumpiri la raft. Prețul untului a atins un prag mai record
Prețul mediu al untului este mai mare față de 2022, moment în care au fost înregistrate recorduri negative în acest sector. De la producător, untul pleacă de la 800 de euro pe suta de kilograme.
Potrivit datelor Comisiei Europene, creșterile au apărut încă de la finalul lunii august. La jumătatea lunii octombrie, produsul ajunsese la 790 de euro suta de kilograme.
Record negativ
Astfel, prețul mediu al untului a crescut cu 68%, iar în ultimele zile acesta s-a majorat cu 1,3%. În schimb, scumpirile au fost resimțite și în țări precum Estonia, Cehia, Germania și Italia. În aceste state, costul sutei de kilograme de unt a depășit pragul de 830 de euro.
În Slovacia, prețul medie este de 729 de euro. O creștere mai mică a fost înregistrată în 2022, după extinderea conflictului din Ucraina. În perioada respectivă, prețul produsului ajunsese la 727 de euro în iulie.
Noi scumpiri la nivel european
În primele luni ale anului, media ajunsese la de 549 de euro. România nu trimite la CE date legate de prețul untului, însă cele disponibile pe INS arată că producția locală a scăzut vara trecută.
Conform informațiilor disponibile pe site-ul Institutului Național de Statistică, scăderea a fost de 8,3% vara trecută.
„Utilizarea internă în UE s-ar putea adapta la scăderea competitivității prețurilor untului (de asemenea, în raport cu alte grăsimi) cu o scădere (-1,4%)”, arată Comisia Europeană.
Creșterile de prețuri înregistrate la nivelul UE pot fi asociate și cu o eventuală scădere a exporturilor. Conform datelor CE, producția e brânzeturi și de zer a crescut în ultima perioadă.