Secţiunea hors concours „Made in Romania” debutează marţi cu trei filme deosebite. Fuga din rai (România, 2010, cu o proiecţie unică programată marţi, în sala Marshall, de la ora 20:00) a lui Stelian Tănase (foto) este un documentar emoţionant despre două tentative de evadare din Edenul cu poarta ferecată al comunismului.
Scrisoarea Sumnei (Hadar Kleinman-Zadock, Timna Goldstein-Hattab, Israel, 2012, proiectat marţi, de la orele 18:00, în sala Saucan, dar şi duminică, de la 17:00, în sala Marshall) este un documentar de investigaţie realizat de două regizoare israeliene despre povestea unei fete de 18 ani din Israel ce reuşeşte, cu ajutorul unui detectiv, să îşi găsească mama biologică din România.
Doina groparilor (Pavel Cuzuioc, Romania, 2011, cu o proiecţie unică marţi, de la 19:00, în sala Saucan), filmul eveniment din repertoriul HBO-ului de astă-toamnă, este un documentar observaţional despre viaţa aparent paşnică a celor 20 de gropari din cimitirul Doina din Chişinău, singuri stăpâni peste unul dintre cele mai mari cimitire ale Europei de Est.
În holul Casei de Cultură a Sindicatelor, care găzduieşte toate proiecţiile de film de la această a XII-a ediţie, expoziţia de fotografie a lui Kathleen Laraia McLaughlin prezintă imagini ale satului Sârbi din Maramureş, strânse în albumul Culoarea fânului: Ţăranii din Maramureş (The Color of Hay: The Peasants of Maramureş). Kathleen Laraia McLaughlin, profesor de artă fotografică şi cercetător principal Fulbright, a petrecut un an în România, începând din toamna anului 1999 şi a redactat o lucrare de master despre tradiţiile ţărăneşti specifice Maramureşului, înainte de contactul cu Occidentul. Fotografiile care se pot vedea în cadrul expoziţiei Astra Film Festival surprind liote de copii căţăraţi în copaci, ca-ntr-un arbore genealogic simbolic, femei cu poalele ridicate de vânt ca-n fotografiile cu Marylin Monroe şi generaţii de femei aşezate la poză precum păpuşile ruseşti.
Masterclassul Tendinţe actuale în fotografia contemporană, susţinut de Kathleen Laraia McLaughlin, va fi ilustrat de câteva proiecte dinamice şi va avea loc marţi, de la 18:00, în sala Studio. Accesul la acest eveniment este liber, iar prelegerea va fi susţinută în limba engleză.
Al doilea masterclass al zilei, Profesia de documentarist – Petr Lom, se va desfăşura decalat : de la ora 14:00, în sala John Marshall, va fi proiectat documentarul Back to the square, continuat cu un Q&A extins. În a doua parte a întrevederii cu regizorul ceh, prelegerea, în limba engleză, va avea loc în sala Studio, de la ora 16.
Temele abordate vor fi următoarele:
1. Drepturile omului în procesul producţiei de filmul documentar – provocări etice şi practice, cu accent pe producţiile realizate în societăţi închise.
2. Independenţa şi realizarea de film documentar – cum se poate lucra de unul singur?
3. Naraţiunea – cum se construieşte o poveste captivantă?
4. Se poate trăi din film documentar? Sfaturi practice pentru distribuţie către festivaluri/televiziune/ noile media, în special pentru tinerii cineaşti.
Marţi este şi ziua partenerului de tradiţie al evenimentului, TV5, care a sprijinit Astra Film Fest pe parcursul multora dintre cele douăsprezece ediţii ale festivalului. Este, pe de alta parte, şi ziua în care se vor proiecta patru filme francofone.
Ziua dedicată Franţei va începe cu un film dedicat celor mai mici spectatori, care vor putea vedea Stanislas şi pădurea de mangrove în cadrul programului Esperanto. Copii Apei. În După tăcere ceea ce nu e rostit nu există, regizoarea franceză Vanina Vignal a fost interesată de modul în care efectele dictaturii ceauşiste se fac încă simţite în mentalul colectiv românesc. De la comunism şi urmările lui, un alt film francez ne poartă departe tocmai în lumea spiritelor, a vindecărilor şi purificărilor alături de Kara-Ool, Şamanul Suprem al Republicii Tuva. Ziua franceză se încheie cu un film despre obsesia occidentală a productivităţii muncii. Manuela Fresil descrie în Intrare personal, filmul care va încheia prima zi de competiţie a festivalului, viaţa oamenilor care lucrează în abatoare industriale.
În a doua parte a zilei, spectatorii Astra Film vor avea parte de o seară muzicală avangardistă: între orele 19:00 şi 21:00 este programat, în foaierul Casei de Cultură, concertul Avant’n’ Gard. Incantaţii urbane, ritmuri ambientale, sonorităţi psihedelice fac parte din suita cu care artiştii de la Avant’n’gard vor veni la Astra Film Sibiu. Maria Balabaş (pian, voce), Mihai Balabaş (vioară, chitară, electronice), Călin Torsan (instrumente de suflat şi de jucat) şi Gabriel Bălaşa (percuţii) alcătuiesc o formaţie construită în jurul ideii de naturaleţe, îmbinând muzica improvizată cu poezia vorbit-cântată.