A doua naţionalizare, constituţională

Curtea Constituţională a dat ieri undă verde legii potrivit căreia casele naţionalizate care au fost cumpărate de chiriaşi cu "bună credinţă" nu mai pot fi restituite foştilor proprietari în natură.

Judecătorii au declarat constituţional actul normativ, iniţiat de PC şi votat în luna octombrie de Camera Deputaţilor, prin care proprietarii deposedaţi de imobilele lor de către regimul comunist nu vor mai beneficia de acum înainte de restituirea lor în natură, ci doar în echivalent. Din lege au fost eliminate însă restricţiile care îi împiedicau pe foştii chiriaşi să vândă imobilele cumpărate mai devreme de zece ani. Chiriaşii care au cumpărat imobilele, dar le-au pierdut în instanţă, vor primi despăgubiri la valoarea de piaţă actualizată.

Această prevedere a fost extrem de controversată, din cauza diferenţelor între sumele pe care le-au oferit foştii chiriaşi, care nu erau obligaţi să plătească la valoarea actualizată când au cumpărat casele, şi cele cu care vor fi despăgubiţi acum.

După o primă aprobare a legislativului, în luna iunie 2008, preşedintele Traian Băsescu a cerut reexaminarea legii, caracterizând actul normativ drept „o nouă naţionalizare“. Camera Deputaţilor, for decizional, a respins pe 8 octombrie solicitarea de reexaminare. PSD, PC şi PRM au impus legea în forma iniţială, iar solicitarea preşedintelui a fost sprijinită doar de PDL şi de PNL.

Cum preşedintele are dreptul de a solicita o singură dată reexaminarea unui act normativ, Curtea Constituţională era ultimul for care putea bloca legea.