Barack Obama şi adversarul său republican Mitt Romney s-au înfruntat aseară în cea de-a doua dezbatere televizată, una cu miză crucială, cu trei săptămâni înainte de alegerile prezidenţiale din Statele Unite de la 6 noiembrie, pentru care sondajele sunt foarte strânse. Spre deosebire de prima confruntare televizată unde a avut o prestaţie slabă, democratul de la Casa Albă a fost mult mai ofensiv de data aceasta, efect probabil al avansului luat de rivalul său republican în preferinţele electoratului. Potrivit unui sondaj Gallup realizat înainte de dezbatere, Romney conducea cu 50 la sută, în timp ce Obama era preferat de 46 la sută din alegători. Obama îşi păstrează însă avantajul în statele-cheie unde se decide soarta scrutinului din 6 noiembrie.
Preşedintele democrat în exerciţiu, cu o cravată roşie, şi fostul guvernator de Massachusetts, cu o cravată în dungi albastru, s-au reîntâlnit la Universitatea Hofstra din Hempstead, la circa 40 de km est de New York, pentru această dezbatere de 90 de minute în timpul căreia au răspuns la întrebările venite dintr-un grup de 82 de alegători indecişi.
Evenimentul, penultima dintre confruntările televizate între cei doi candidaţi, ar urma să adune zeci de milioane de telespectatori. Prima, la 3 octombrie, s-a transformat în avantaj pentru Romney, care a cunoscut de atunci o îmbunătăţire spectaculoasă în sondaje, până la punctul de a i se alătura lui Obama în intenţiile de vot la nivel naţional. Aseară, candidatul republican Mitt Romney a acuzat că politica preşedintelui american Barack Obama în Orientul Mijlociu "se sfărâmă în bucăţi sub ochii noştri", în a doua dezbatere televizată, care a avut un format diferit faţă de prima, cei doi acceptând întrebări şi din public.
"Politica preşedintelui în întreg Orientul Mijlociu a început cu un turneu de scuze şi o strategie constând din a conduce fără să o arăţi în prima linie, iar această strategie se sfărâmă în bucăţi sub ochii noştri", a asigurat Romney, făcând aluzie mai ales la situaţiile din Siria şi Libia. Orientul Mijlociu a fost de altfel principalul front de atac al republicanului în domeniul politicii externe până acum, el acuzând în repetate rânduri administraţia Obama că şi-a abandonat aliatul Israel, remarci menite să îi atragă votul comunităţii evreieşti din SUA. În replică, oreşedintele american Barack Obama l-a acuzat pe adversarul său republican Mitt Romney că a făcut din atacul asupra consulatului din Benghazi de la 11 septembrie o afacere politică.
"Nu puteţi transforma securitatea naţională în chestiuni politice", a declarat preşedintele Obama, respingând acuzaţii considerate "insultătoare" din partea adversarului său republican în a doua dezbatere prezidenţială.
Obama a luat peste picior fermitatea afişată faţă de Beijing de adversarul său republican Mitt Romney, în timp ce acesta investeşte în "companii ce subcontractează spre China".
"Domnule guvernator, sunteţi ultima persoană ce vrea să arate fermitate faţă de China", a declarat presedintele democrat în dezbaterea de la Hempstead în timp ce Romney a promis în repetate rânduri că se va ridica împotriva Beijingului de fiecare dată când acesta va încerca "să trişeze" în legătură cu valoarea monedei sale. America, pe calea Greciei Republicanul Mitt Romney l-a mai acuzat pe preşedintele Barack Obama că el conduce Statele Unite pe "calea Greciei", din cauza umflării datoriei publice.
"Am avut patru ani consecutivi în care a spus... că ar reduce la jumătate deficitul, în schimb el l-a dublat. Am trecut de la o datorie naţională de 7.000 de miliarde de dolari la o datorie naţională de 16.000 miliarde de dolari. Acest lucru ne pune pe calea Greciei", l-a acuzat Romney pe Obama în a doua dezbatere prezidenţială. Barack Obama l-a acuzat, la rândul său, pe adversarul său republican Mitt Romney că nu vrea să îi favorizeze decât pe cei mai bogaţi americani. "Guvernatorul Romney spune că are un program în cinci puncte, el nu are un program în cinci puncte, programul său este de un punct: să se asigure că cei mai avuţi să se joace cu reguli diferite".
Printre altele, Barack Obama şi Mitt Romney s-au înfruntat pe un ton dur asupra problemelor energetice, preşedintele în exerciţiu acuzându-l pe adversarul său republican că vrea să lase companiile petroliere "să scrie politica energetică" a Statelor Unite. Obama, câştigătorul dezbaterii
Ambii candidaţi s-au întrerupt reciproc de vreo şase ori, fiecare încercând să-şi afirme concepţia despre acest dosar. "Nu este adevărat, guvernator Romney", a spus Barack Obama, mai ofensiv decât la prima dezbatere de pe 3 octombrie. El a punctat mult mai bine realizările din primul mandat, scoţând în evidenţă, de exemplu, planul său de redresare a industriei auto americane şi sublniind că "Mitt Romney voia să o lase în faliment". Potrivit unui sondaj CNN, 46 la sută dintre telespectatori cred că Obama a câştigat dezbaterea de aseară, doar 39 de procente considerându-l învingător pe Romney. Obama se clasează pe primul loc şi într-o anchetă realizată de CBS: 37% dintre telespectatori au considerat mai convingătoare prestaţia liderului în exerciţiu de la Casa Albă, în timp ce 30 de procente au apreciat discursul candidatului republican. Restul participanţilor la sondaj consideră că meciul s-a terminat la egalitate.
În sondajul CNBC, 56 la sută dintre telespectatori au considerat că a doua confruntare televizată a fost câştigată de Barack Obama, iar 39 la sută i-au atribuit victoria lui Mitt Romney. Cinci procente dintre telespectatorii interogaţi au răspuns că dezbaterea s-a încheiat cu o remiză. Ambii candidaţi s-au plimbat cu microfonul în mâna prin faţa audienţei, ridicând tonul şi întrerupându-l pe celălalt de fiecare dată când îi dezaprobau răspunsul. Moderatorul CNN, Candy Crowley, a încercat să păstreze discursul fiecăruia în limitele alocate, dar Obama a vorbit mai mult cu trei minute decât Romney. Obama a aşteptat ultimele minute pentru a aminti americanilor de declaraţiile lui Romney care au scandalizat opinia publică luna trecută, în care republicanul susţinea că electoratul democrat este unul de asistaţi social. Romney nu a mai apucat să răspundă. De altfel, echipa de campanie a lui Obama avertizase înainte de înfruntarea din Hempstead că preşedintele va fi mult mai energic în cea de-a doua dezbatere, în urma criticilor primite după prima întâlnire în care democratul a fost mult prea defensiv. Următoarea şi ultima dezbatere televizată va avea loc pe 22 octombrie, la Boca Raton, Florida, şi va fi dedicată doar politicii externe a SUA. <iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/QEpCrcMF5Ps" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>