Numărul jurnaliştilor închişi în toată lumea pentru că şi-au făcut meseria s-a dublat în ultimii zece ani, arată un raport internaţional.
Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ) a lansat la începutul lunii o statistică privind numărul oamenilor de presă care au fost încarceraţi în urma unor materiale jurnalistice. Astfel, potrivit statisticii CPJ, dacă în 2000 erau 81 de jurnalişti în închisoare, acum numărul acestora a ajuns la 179. Explicaţia ar fi tensiunile din ce în ce mai crescute din ultimii ani, în multe zone sensibile de pe glob. "În vremuri cu grave conflicte în toată lumea, toţi suntem supuşi unor riscuri, inclusiv jurnaliştii care acoperă astfel de evenimente", scrie "The New York Times", preluând raportul citat. Iranul, campion la condamnarea ziariştilor Statul care a condamnat cei mai mulţi jurnalişti este Iranul. Aici sunt închişi 42 de ziarişti, fotojurnalişti, oameni de radio sau de televiziune pentru că au documentat materiale împotriva regimului de la Teheran.
TABEL. Noua statistică arată situaţia pe ţări a condamnării libertăţii de expresie. (SURSA: CPJ.ORG) Eritrea, China, Burma, Vietnam, Siria sau Turcia sunt şi ele în topul ţărilor unde libertatea de expresie se plăteşte cu închisoarea. Potrivit datelor CPJ, cei mai mulţi jurnalişti condamnaţi, 81, sunt din mediul online, urmaţi de cei din presa tipărită, 51 la număr. Astfel, o altă cauză a "exploziei" numărului de jurnalişti arestaţi poate fi creşterea numărului de persoane care folosesc internetul pentru a se exprima liber în state cu regimuri opresive. Pentru 79 din cei 179 au fost aduse acuzaţii clare că plătesc pentru că ar fi fost în opoziţie cu regimul ţărilor unde locuiau, iar pentru alţi 65 nu a fost formulată niciun fel de acuzaţie când au fost arestaţi. 78 dintre oamenii de presă arestaţi sunt freelanceri, 101 sunt angajaţi în cadrul unor instituţii de presă.