În ultima săptămână, până la data de 30 ianuarie 2011, numărul virozelor respiratorii raportate şi înregistrate în România prin sistemul de supraveghere de rutină arată o creştere cu 26,1%, potrivit Ministerului Sănătăţii (MS).
Medici din Comitetul pentru Gripă al MS au analizat situaţia epidemilogică la nivelul întregii ţări. "Există cazuri sporadice de gripă A/H1N1 pe întreg teritoriu naţional şi focare teritoriale în Iaşi, Bucureşti, Constanţa şi Mureş”, potrivit MS. A crescut ponderea virozelor diagnosticate la nivelul medicului de familie şi numărul internărilor în spitale (în primul rând a copiilor). Absenteismul în colectivităţile de copii, în special în creşe, a crescut semnificativ. Șapte decese din cauza gripei AH1N1 S-a înregistrat o intensificare a circulaţiei virusurilor gripale pe tot teritoriul naţional. Astfel, prin sistemul de supraveghere sentinelă au fost confirmate 97 de cazuri de gripă (în 25 judeţe şi Capitală) din care:
-64 cazuri gripă tip A H1N1
-26 cazuri gripă tip B
- 2 cazuri gripă tip A H3N2
- 5 cazuri de gripă tip A la care urmează să fie stabilit subtipul H şi N
Dintre cazurile de gripă A/ H1N1 confirmate, s-au înregistrat un număr de 7 decese după cum urmează:
-2 decese în județul Iaşi
- câte 1 deces în judeţele Constanţa, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Bistriţa-Năsăud.
În ceea ce priveşte decesele, în patru cazuri au fost prezente afecţiuni cronice şi / sau obezitatea (recunoscute ca factori de risc pentru complicaţii), în două cazuri decesul a survenit la gravide, ceea ce a impus naşterea prin cezariană (sarcina fiind considerată ca risc în cazul îmbolnăvirii prin gripa AH1N1). În cazul copilului de 1,2 ani, deşi diagnosticat cu gripă A H1N1, decesul a fost cauzat şi de o altă boală gravă (peritonita), diagnosticată de la internare.
Oficiali MS au solicitată, din partea medicilor de familie intensificarea supravegherii persoanelor cu risc cunoscut, în special a copiilor cu vârste cuprinse între 0-4 ani şi a gravidelor, precum şi îndrumarea acestora, în timp util, către eşalonul de îngrijiri medicale adecvată cazului. Epidemilogii din Ministerul Sănătății au următoarele recomandări pentru populație: * Evitarea aglomeraţiei, autoizolarea în cazul semnelor de boală respiratorie, utilizarea batistei de unică folosire, spălatul frecvent al mâinilor, alimentaţie corectă echilibrată, îmbrăcăminte adecvată sezonului, etc.;
* Utilizarea, la recomandarea medicului, a mijloacelor de prevenţie specifică prin vaccinare antigripală (în primul rând a persoanelor identificate cu risc de complicaţii;
* Prezentarea la medicul de familie, cât mai rapid după instalarea simptomatologiei respiratorii cu febră;
* Evitarea utilizării excesive, în cazuri nejustificate, a prezentării directe la serviciile de urgenţă din spitale şi solicitarea serviciilor de ambulanţă.