A crescut de patru ori numărul copiilor REFUGIAȚI în România

A crescut de patru ori numărul copiilor REFUGIAȚI în România

Într-un singur an, Salvați Copiii România a salvat aproximativ 1600 de copii refugiați, care au ajuns în țara noastră împreună cu părinții, cu rudele lor sau însoțiți de străini. Cifra reprezintă de patru ori numărul celor care au ajuns în țară un an mai devrme, iar jumătate dintre ei erau cu vârste cuprinse între 0 și 6 ani. Aproape 100 de minori au fost trimiși la școală.

În 2017 numărul solicitanților de azil în România s-a triplat, ajungând la 4.815, cel mai ridicat nivel de când România a ratificat Convenţia de la Geneva. Mai mult, în 2017, numărul copiilor care au ajuns în România a fost de patru ori mai mare decât în 2016, reprezentând aproximativ 33% din numărul total al solicitanților de azil înregistrați.

Reprezentanții organizației Salvați Copiii spun că nu de puține ori s-au întâlnit cu situații dramatice, în care copiii, în ciuda vârstei fragede, au fost abandonați odată ajunși în România. Este și cazul lui Haji, un copil de șase ani născut în Mosul, Irak, iar în urmă cu 5 ani, a cărui mamă a fost răpită de ISIS. Rămas în grija tatălui și a fraților, copilul a fost trimis, singur, la unchiul său, care se afla într-o țară din Europa de Vest. Pe drum, călăuza, în grija căruia a fost lăsat, l-a abandonat la granița cu România, deoarece nu reușea să țină pasul cu restul grupului. Haji a fost preluat de autoritățile române și a fost cazat într-un centru de plasament, fiind inclus de Salvați Copiii în programul de asistență a copiilor solicitanți de azil, în cadrul Centrului Regional de Proceduri și Cazare pentru Solicitanții de Azil Timișoara.

Numai în 2017, Organizația Salvaţi Copiii a oferit servicii educaţionale şi sociale pentru 1.600 de copii şi aproximativ 1.300 de adulţi solicitanţi de azil și beneficiari ai protecţiei internaţionale. Salvați Copiii a răspuns prompt nevoilor de asistenţă, oferind suport material pentru 890 de copii (alimente, haine, medicamente, consultații medicale, igienico-sanitare), consiliere socială pentru 1.600 de copii și părinții acestora, servicii educaţionale şi activităţi recreative pentru 625 de copii, sprijin în vederea înscrierii în sistemul de învăţământ pentru 95 de copii.

„Într-o lume în care vorbim despre accesul tuturor la cele mai complexe tehnologii, sunt copii care merg sute de kilometri pe jos, care îndură frigul, care și-au văzut rudele murind, care fug de acasă, pentru că acolo viața le este în pericol. Sunt învățați să supraviețuiască, să se ascundă, să fugă, atunci când copiii născuți în zonele fericite ale lumii învață să scrie și să se joace. Organizația Salvați Copiii lucrează în centrele pentru refugiați deja de peste două decenii, oferind asistență socială, educațională și emoțională. Integrarea acestor copii este importantă atât pentru ei, cât și pentru comunitățile în care se refugiază”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

Pentru a îmbunătăți condițiile de recepție din centre, Salvați Copiii a amenajat şi dotat spaţii prietenoase dedicate activităţilor cu copiii, denumite generic „Camerele copiilor”, în cinci dintre Centrele Regionale de Proceduri şi Cazare pentru Solicitanţii de Azil, iar în două dintre aceste centre au fost înfiinţate spații destinate îngrijirii în condiţii optime a nou-născuţilor şi sugarilor mici.

De asemenea, în Centrul de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil Bucureşti a fost amenajat un loc de joacă exterior.

Ne puteți urmări și pe Google News