Nicolae Ceaușescu și amantele. Ce făcea „cel mai iubit fiu al poporului” la petreceri

Nicolae Ceaușescu și amantele. Ce făcea „cel mai iubit fiu al poporului” la petreceriNicolae și Elena Ceaușescu. Sursa foto: Arhiva EVZ

Cartea „Portretul neretușat al lui Nicolae Ceaușescu”, lansată de Editura Evenimentul Zilei și Capital, oferă o imagine profundă a dictatorului. Este realizată prin interviuri cu oameni influenți din anturajul său. Istoricul și jurnalistul Toma Roman Jr. aduce la lumină aspecte mai puțin cunoscute despre Ceaușescu.

Nicolae Ceaușescu, liderul comunist care a condus România între 1965 și 1989, a fost un personaj enigmatic și controversat. O întrebare frecvent dezbătută este dacă acesta a avut sau nu amante. Camil Roguski (decedat pe 28 iunie 2012), arhitectul care a lucrat timp de 41 de ani pentru elita comunistă din România, inclusiv pentru cuplul Ceaușescu, a oferit  o perspectivă clară asupra acestui subiect.

Nicolae Ceaușescu nu a trădat-o pe Elena

Roguski a susținut că Nicolae Ceaușescu nu a avut amante, fiind, conform spuselor sale, devotat în totalitate Elenei Ceaușescu. „Sunt aproape convins că nu avea amante. Îl satisfăceau mult prea mult băile de mulțime, toate manifestațiile acelea regizate de dragoste populară, ca să mai aibă chef de alte relații decât Elena”,  a spus Roguski, subliniind astfel excepționalismul lui Ceaușescu în comparație cu alți lideri comuniști care nu se fereau de aventuri extraconjugale.

„Pe Ceaușescu, în schimb, îl mulțumea doar Elena. Ei doi se adorau. S-au iubit foarte mult. Cel puțin el pe ea. Ea era și mai mare ca vârstă, când s-au luat era mult mai experimentată sexual”,  a povestit  arhitectul. Relația lor a început imediat după război și, conform relatărilor, s-au căsătorit cu binecuvântarea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej.

Deși erau lideri ai unui stat ateu, Ceaușeștii nu renunțau complet la sărbătorile tradiționale, însă acestea erau celebrate într-un cadru foarte restrâns. „Țineau și Crăciunul și Paștele, dar doar în familie, cu copiii. Nu chemau atunci nici picior de activist, nici măcar pe Bobu,” explică Roguski. Atmosfera la astfel de ocazii era sumbră, comparată de arhitect cu „o înmormântare”.

Când vine vorba de petreceri, Roguski descrie revelioanele organizate de Ceaușești ca fiind rigide și lipsite de veselie. „De revelion convocau ștabii din PCR, cam 120 de persoane, la Club Bazin, în Primăverii”, a explicat el. Cu toate că mesele erau îmbelșugate, „lumea se cam temea să facă excese,” subliniind tensiunea omniprezentă la aceste evenimente.

Ceaușescu avea anumite obsesii și temeri care se reflectau și în organizarea petrecerilor. Era „obsedat de microbi,” ceea ce determina măsuri stricte de igienă la orice eveniment. Un episod relatat de Roguski implică folosirea excesivă a spirtului de către securiști, mirosul rezultat fiind descris ca „cel mai puternic miros de urină.”

Bazată pe relatările foștilor oficiali comuniști, dar și pe mărturiile rudelor și apropiaților, cartea dezvăluie detalii captivante. Printre cei intervievați se numără Serghei Mizil, Alexandru Budișteanu, Emil Bărbulescu, Cornel Burtică și alții. Poți cumpăra cartea de pe edituradecarte.ro.