Evenimentul Zilei > Social > Adevărul despre Alcatraz, închisoarea din care nimeni nu ar fi evadat vreodată
Adevărul despre Alcatraz, închisoarea din care nimeni nu ar fi evadat vreodată

Adevărul despre Alcatraz, închisoarea din care nimeni nu ar fi evadat vreodată

Închisoarea federală de pe Insula Alcatraz, situată în apele reci ale Golfului San Francisco din California, i-a adăpostit pe unii dintre cei mai periculoși infractori din America în anii în care a funcționat, între 1934 și 1963.

Printre cei care au ispășit pedeapsa în închisoarea de maximă securitate se numără faimosul gangster Al „Scarface” Capone (1899-1947) și criminalul Robert „Omul-pasăre de la Alcatraz” Stroud (1890-1963). Niciun deținut nu a reușit vreodată să evadeze cu succes de la The Rock, așa cum a fost supranumită închisoarea, deși de-a lungul anilor au avut loc mai mult de o duzină de încercări cunoscute.

După ce închisoarea a fost închisă din cauza costurilor ridicate de funcționare, insula a fost ocupată timp de aproape doi ani, începând din 1969, de un grup de activiști nativi americani. Astăzi, istorica insulă Alcatraz, care a fost, de asemenea, locul unei închisori militare americane de la sfârșitul anilor 1850 până în 1933, este o destinație turistică populară.

Primii ani ca închisoare militară

În 1775, exploratorul spaniol Juan Manuel de Ayala (1745-97) a cartografiat și a denumit insula accidentată Alcatraz, botezând-o La Isla de los Alcatraces, sau Insula Pelicanilor, datorită populației mari de păsări marine. Șaptezeci și cinci de ani mai târziu, în 1850, președintele Millard Fillmore (1800-74) a semnat un ordin prin care insula era rezervată pentru uz militar.

În anii 1850, pe Alcatraz a fost construită o fortăreață și aproximativ 100 de tunuri au fost instalate în jurul insulei pentru a proteja Golful San Francisco. De asemenea, tot în această perioadă, Alcatraz a găzduit primul far operațional de pe Coasta de Vest.

La sfârșitul anilor 1850, armata americană a început să țină prizonieri militari la Alcatraz. Izolată de continent de apele reci și puternice ale golfului San Francisco, insula a fost considerată un loc ideal pentru o închisoare. S-a presupus că niciun deținut de la Alcatraz nu ar putea încerca să evadeze înotând și să supraviețuiască.

În timpul anilor în care a fost închisoare militară, printre deținuții de la Alcatraz s-au numărat simpatizanți ai Confederației și cetățeni acuzați de trădare în timpul Războiului Civil American (1861-65). Alcatraz a adăpostit, de asemenea, un număr de indieni americani „rebeli”, inclusiv 19 Hopis din Teritoriul Arizona, care au fost trimiși la închisoare în 1895 în urma unor neînțelegeri cu guvernul federal cu privire la terenuri. Populația deținuților de la Alcatraz a continuat să crească în timpul Războiului Hispano-American (1898), potrivit history.com.

La începutul secolului al XX-lea, munca deținuților a alimentat construcția unei noi case de celule (structura de 600 de celule se află și astăzi) la Alcatraz, împreună cu un spital, o cantină și alte clădiri ale închisorii. Potrivit Serviciului Parcurilor Naționale, când acest nou complex a fost finalizat în 1912, era cea mai mare clădire din beton armat din lume.

Închisoare federală: 1934-63

În 1933, armata a cedat Alcatraz Departamentului de Justiție al SUA, care dorea o închisoare federală care să poată găzdui o populație infracțională prea dificilă sau periculoasă pentru a fi gestionată de alte penitenciare americane. În urma unor lucrări de construcție pentru a face complexul existent la Alcatraz mai sigur, închisoarea de maximă securitate a fost deschisă oficial la 1 iulie 1934. Primul director, James A. Johnston (1874-1954), a angajat aproximativ un gardian la fiecare trei deținuți. Fiecare deținut avea propria celulă.

 

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: