Evenimentul Zilei > Sport > Campioni de poveste: Zeița de la Montreal. 43 de ani de la „10 absolut”
Campioni de poveste: Zeița de la Montreal. 43 de ani de la „10 absolut”

Campioni de poveste: Zeița de la Montreal. 43 de ani de la „10 absolut”

Acum 43 de ani, Nadia Comăneci a făcut istorie la Montreal. Afişajul electronic nici nu era programat să arate nota 10, aşa că pe ecran a apărut nota 1.00.

„Mulţimea încremenise neştiind ce să creadă, nimeni nu ştia ce însemna nota 1.00. Bela (n.r Bela Karolyi, antrenorul sportivei), gata de bătaie, întinsese mâinile către arbitrii, întrebând ce voia să însemne această notă. Un arbitru suedez i-a arătat 10 degete. Motivul pentru care fusese afişată notă 1.00 era pentru că tabela nu putea să afişeze nota 10. Organizatorii nu avuseseră nevoie de aşa ceva. Bela a venit lângă mine şi l-am întrebat «Domn, profesor, e într-adevăr un 10?». Zâmbetul s-a lăţit de la o ureche la cealaltă şi a zis că da! Atunci am zâmbit și eu cu adevărat şi, când una dintre colege mi-a zis să mă duc să salut publicul, am făcut-o şi pe asta”, a povestit Nadia Comăneci, într-o emisiune tv.

Românca a marcat ziua magică și pe rețelele de socializare, unde a arătat fanilor că încă mai poate să facă mișcări perfecte de gimnastică. Mai mult, a sărbătorit momentul alături de celebrul actor Arndol Schwarzenegger, cu care s-a întâlnit la sala de sport. Îi ajută pe copiii români să atingă performanțe ca ale ei Nadia Comăneci, deși s-a mutat în SUA, nu a lăsat România în urmă. Gimnasta vine periodic în țară pentru a se ocupa personal de fundația înființată de aceasta, MiniMe, cât și de NadiaGym, sala de sport dedicată celor mici. Ea speră ca din aceste două „surse de posibilități” să iasă noi generații de sportivi de aur, atât în gimanstică, cât și în alte sporturi.

Palmares

  • la vârsta de 11 ani a câștigat primul său titlu de campioană națională absolută
  • în 1974 a obținut primul mare succes peste hotare, câștigând locul I la individual compus, în cadrul concursului Cupa Prieteniei de la Gera (Republica Democrată Germană)
  • în 1975 a cucerit „Trofeul Campioanelor”, la Londra
  • 10 absolut, în 1976, la Jocurile Olimpice de la Montreal – ediție care a intrat in istoria sportului drept „Olimpiada Nadia Comaneci”
  • în 1978, la Campionatul Mondial de la Strasbourg, a cucerit primul titlu mondial la bârnă pentru gimnastica românească și două medalii de argint, la sărituri și cu echipa
  • în 1979, la Campionatul Mondial de la Forth Worth (SUA), a cucerit primul titlu de campioana mondiala pe echipe, iar la „Cupa Mondiala”, desfășurată la Tokyo, s-a clasat pe primul loc la sol și sărituri, pe locul al doilea la bârnă și pe locul al treilea, la individual compus
  • în 1981, la Universiada de la Bucuresti, a obținut cinci medalii de aur
Publicat in categoriile: Sport
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: