Evenimentul Zilei > Actualitate > Scandal fără precedent la Radioul public
Scandal fără precedent la Radioul public

Scandal fără precedent la Radioul public

Multe dintre vocile cunoscute ale Radio Actualităţi riscă să nu se mai audă pe post în urma unei "evaluări" despre care nimeni nu ştie ce urmăreşte

Astăzi, angajaţii Radio România Actualităţi (RRA) vor afla ce voci urmează să dispară de pe radioul public. Fără a li se comunica oficial, mulţi dintre obişnuiţii ascultătorilor, nume ca Florin şi Mihaela Helmis, Roman Muşat, Mihaela Mihai, Ilie Dobre sau Victor Spirache riscă să nu se mai audă pe post.
Nici cunoscuţi reporterii, precum Carmen Valica sau Carmen Gavrilă, nu au trecut testul noului sound creat pentru rebranduirea Radiodifuziunii Române, ce ar trebui să debuteze pe 10 septembrie, în grila de toamnă.
Surse din RRA au dezvăluit că aproximativ 80% dintre angajaţii societăţii şi aproape toţi reporterii de teren au voci care nu sună bine şi că, în momentul de faţă, în Departamentul Informaţii, coloana vertebrală a radioului, doar 30 de oameni mai au voie să citească la microfon. Se vorbeşte şi despre liste de admişi şi respinşi şi s-a menţionat că "demo-ul" a fost judecat de către Marius Cătălin Furdui, consilier al preşedintelui director general RRA, Ovidiu Miculescu.
Un e-mail fără răspuns
Jurnalista Carmen Valica a aflat de rebranduire pe când se afla în concediu. "Am auzit veştile şi am trimis un e-mail către şeful meu. Nu am primit niciun răspuns. Eu am auzit două variante. Una era că nu mai pot intra pe post şi alta, că nu pot intra la emisiunea de la ora 13.00. Nu ştiu care au fost criteriile de selecţie. Când am fost angajată, am dat probă eliminatorie de voce, iar în 11 ani de radio niciodată nu mi s-a reproşat că nu corespund".
Demo-ul de care nu ştie nimeni
După un "demo" de voce luat în urmă cu aproape o lună, "demo" despre care jurnaliştii spun că nu ştiu când şi în ce condiţii a fost înregistrat, multe dintre numele obişnuite ale radioului public au aflat neoficial că nu mai au permisiunea de a vorbi pe post. Florin Helmis, pre şedintele Sindicatului Redactorilor, spune că, în lipsa informaţiilor oficiale, atmosfera a devenit de nesuportat.
"Totul e pe vorbe, nimic nu avem. Cert e că luni am hotărât să facem la România Actualităţi o şedinţă de sindicat, să tragem o concluzie şi să cerem conducerii să ni se spună ce se vrea. Până acum au avut loc discuţii cu câte un om… Doi. Din câte ştiu, pe experţii noştri nu i-a întrebat nimeni".
Contactată de EVZ, Doina Jalea a spus că "în bucătăria noastră se construieşte o nouă grilă. Când va fi gata, se va afişa pe site şi se va auzi la radio. Până când se va înregistra la OSIM, ideile noastre bune pot fi luate de toată lumea". Astfel a explicat redactorul-şef secretomania faţă de angajaţi.
80 la sută dintre angajaţii Radio Actualităţi nu au trecut testul de sunet creat pentru rebranduirea Radiodifuziunii Române
Nici TVR nu se simte prea bine
SPUSTV, sindicatul reprezentativ din Televiziunea Română, îi invită, printr-un comunicat, pe angajaţii TVR să intre în grevă japoneză, luni, în semn de protest faţă de hotărârea Consiliului de Administraţie (CA) al televiziunii publice de a concedia circa 1.000 de angajaţi. În şedinţa de marţi a CA din TVR, "Programul de redresare economică a TVR" a trecut fără probleme de Consilul de Administraţie, cu 10 voturi pentru, două împotrivă şi o abţinere.
Încă de ieri, Proiectul de redresare al TVR, ce-a obţinut avizul Consiliului de Administraţie, a ajuns pe masa Guvernului şi mai mult ca sigur că acesta va fi analizat în şedinţa de sâmbătă. Surse din interiorul TVR au dezvăluit că preşedintele director-general al SRTV, Claudiu Săftoiu, a primit asigurări chiar de la premierul Victor Ponta că datoriile SRTV către stat vor fi reeşalonate.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: