Orori în Filipine. Amnesty International cere ONU anchete independente
- Tudor Borcea
- 8 iulie 2019, 21:22
Amnesty International a cerut luni Naţiunilor Unite lansarea unei anchete independente cu privire la miile de filipinezi ucişi în războiul împotriva drogurilor
Acest război a fost declanşat de preşedintele Rodrigo Duterte. Amnesty denunţă abuzuri "sistematice" perpetuate în "impunitate", transmit Reuters şi AFP.
Campania dură antidrog, prioritatea nr. 1 a preşedintelui Duterte, este considerată un succes de mulţi filipinezi, dar asasinatele nocturne comise de poliţişti şi-au atras condamnarea pe plan internaţional, scrie Agerpres.
Rodrigo Duterte s-a instalat la putere în 2016 cu promisiunea de a eradica traficul de stupefiante, prin neutralizarea a zeci de mii de traficanţi şi presupuşi toxicomani. A fost citat ca declarând că peştii din Golful Manila se îngraşă cu cadavrele acestora.
Amnesty denunţă în cel de-al doilea raport al său pe această temă faptul că victimele campaniei sunt în principal filipinezi săraci din care mulţi figurează pe aşa-zise "liste de supraveghere a drogurilor", iar numele lor sunt furnizate poliţiei de autorităţile locale în urma "presiunilor uriaşe" ale poliţiştilor de a li se furniza un flux constant de suspecţi.
"Şi mai grav, cei care figurează pe listele de supraveghere par să se afle în această situaţie pe termen nedefinit şi nu pot fi retraşi de pe ele, chiar dacă urmează tratamente şi nu mai consumă droguri", notează Amnesty.
Organizaţia acuză totodată Manila că duce o politică de "dezinformare deliberată", fiind imposibil de stabilit numărul exact al celor ucişi.
Potrivit guvernului, 5300 de persoane au fost ucise de poliţie în această campanie, dar potrivit militanţilor pentru drepturile omului ar fi vorba în realitate de patru ori mai mulţi.
ONG-ul cu sediul la Londra notează de asemenea că aceste abuzuri au un caracter sistematic şi, la fel ca în primul raport, apreciază că ar putea fi vorba de crime împotriva umanităţii.
Dezinteresul presei, lipsa anchetelor şi a unor programe adecvate de tratament pentru toxicomani "creează un climat de impunitate totală în Filipine, în care poliţiştii şi alţii sunt liberi să ucidă fără nicio repercusiune", subliniază Amnesty.
Raportul evocă 27 de asasinate înregistrate în cursul a 20 de incidente, dintre care 18 operaţiuni oficiale ale poliţiei, în provincia Bulacan, considerată noul "epicentru" al ofensivei antidrog. Citând martori şi alte surse de informaţie, Amnesty conchide că jumătate dintre aceste asasinate au fost execuţii extrajudiciare.
În fine, organizaţia face apel la Consiliul drepturilor omului al ONU să lanseze o anchetă independentă "cu scopul de a se pune capăt acestor crime şi de a li se face dreptate familiilor şi nenumăratelor victime".
Islanda a propus de altfel Consiliului drepturilor omului un proiect de rezoluţie în acest sens, susţinut de ţări occidentale şi care ar urma să fie supus la vot înainte de 12 iulie.
Ca reacţie, Manila a cerut comunităţii internaţionale să nu mai intervină în treburile sale interne, purtătorul de cuvânt prezidenţial Salvador Panelo afirmând vineri că "tentativele unor ţări străine de a interveni în modul în care menţine guvernul pacea şi ordinea constituie nu doar un afront la adresa inteligenţei sale, ci şi o încălcare a suveranităţii".