Adevărul despre armata obligatorie. Ce spune ministrul Angel Tîlvăr

Adevărul despre armata obligatorie. Ce spune ministrul Angel TîlvărAngel Tîlvăr, ministrul Apărării. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Angel Tîlvăr, ministrul apărării, a dat declarații pentru a liniști cetățenii cu privire la știrile false care circulă pe rețelele sociale cu privire la armata obligatorie și tinerii români, care vor fi trimisi pe frontul din Ucraina.

Angel Tîlvăr: Nu se pune problema obligativității stagiului militar

Conform ministrului apărării, Angel Tîlvăr, obligativitatea stagiului militar nu intră în discuție decât în cazul de asediu, de mobilizare sau de război.

„În 2007 a fost suspendată obligativitatea stagiului militar. Ne bazăm exclusiv pe militari voluntari în termen și știți foarte bine că în ce condiții și așa mai departe. Nu se pune problema obligativității stagiului militar decât, așa cum specifică legea, în stări de asediu, de război, de mobilizare”, spune la Antena 3 ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, potrivit mediafax.

Veștile alarmiste despre trimiterea tinerilor români în Ucraina sunt false

El susține că veștile alarmiste potrivit cărora tinerii din România vor fi recrutați și trimiși în Ucraina pentru a participa la război „nu au început ieri”.

„Toate aceste știri false, toate aceste încercări de a influența și de a genera stări de spirit sunt prezente peste tot în Europa, în lumea liberă, în lumea democrată și ele au ca obiectiv, pe de o parte, slăbirea încrederii în armatele naționale, inclusiv Armata României, maniera defetistă de a aborda relația cu Ucraina, blocarea sprijinului sau descurajarea sprijinului sau suportului populației pentru sprijinul pentru Ucraina, motive dintre cele mai diferite, inclusiv influențarea stării de spirit a populației dintr-o țară sau alta. Deci lucrurile acestea există”, afirmă ministrul Apărării.

Tîlvăr: Au fost folosite fotografii și imagini cu echipamente care nu sunt în dotarea Armatei

În plus, Angel Tîlvăr spune că există o mulțime de fake news, dar nu toate sunt virale.

Armata română

Armata Română / sursa foto: Facebook

„Cele care au amplitudine mare, cele care în evaluarea noastră produc pagubele cele mai mari, întotdeauna din partea noastră, prin intermediul Inforadarului, au primit punctele noastre de vedere, astfel încât în situațiile în care au fost generate astfel de abordări, să avem punctul de vedere oficial al Armatei României implicit a statului român vis-a-vis de o situație sau alta.

Pot să vă dau și eu foarte multe exemple. Au fost folosite imagini de la 1 decembrie cu tehnica de luptă, spunând că se îndreaptă tehnica de luptă ca să înceapă războiul, să blocăm granițele, să trimitem oamenii pe front în Ucraina.

Câte și mai câte au fost folosite inclusiv fotografii și imagini cu echipamente care nici măcar nu sunt în dotarea Armatei României.

La toate aceste lucruri noi trebuie să dăm un răspuns, pentru că cetățenii au dreptul să știe punctul de vedere oficial și corect, și să fim pregătiți, să fim rezilienți, în așa fel încât ele să producă efecte cât mai mici asupra opiniei publice, pentru că opinia publică este targetată de aceste lucruri”, a mai declarat Tîlvăr.