Noul guvern PSD-PNL-UDMR. Cine va candida pentru Cotroceni. Alertă

Noul guvern PSD-PNL-UDMR. Cine va candida pentru Cotroceni. AlertăCine va ocupa locul de la Cotroceni. Sursa: Pixabay

Exclusiv. După momentul de blocaj generat de anunțul președintelui PSD Marcel Ciolacu privind retragerea de la negocierile pentru noul guvern, lucrurile par să reintre în normal.

Cum va arăta noul guvern

Jurnalistul Dan Andronic anunță, pe Facebook, cum va arăta România din punct de vedere politic după reluarea negocierilor.

Astfel, se pare că noul guvern va avea un premier vechi, adică tot pe liderul PSD și actualul prim-ministru Marcel Ciolacu. Partidul Social Democrat va mai primi, ca funcție politică, președinția Camerei Deputaților, despre care s-a speculat anterior că ar fi vizată de Ciolacu, dacă nu va mai fi premier.

Sorin Grindeanu, actual ministru al Transporturilor, este numele ales de PSD pentru șefia camerei inferioare a Parlamentului.

Dar, tot la funcții politice, situația de la Senat este în continuare neclară. Nu se știe, deocamdată, dacă președintele camerei superioare a Parlamentului României va fi sau nu de la Partidul Național Liberal, și nici dacă, în cazul în care PNL va obține la negocieri această poziție, persoana desemnată va fi președintele formațiunii Ilie Bolojan.

Până acum, au existat speculații potrivit cărora președintele interimar al PNL ar dori sau ar fi dorit să ocupe o funcție în executiv.

Ilie Bolojan

Sorin Grindeanu, Nicolae Ciucă, Ilie Bolojan și Marcel Ciolacu. Sursă foto: Facebook

Cum se împart ministerele în noul guvern

În ceea ce privește împărțirea portofoliilor în viitorul cabinet, aceasta se va face proporțional cu voturile primite la recentele alegeri parlamentare. Astfel, PSD va obține opt posturi de miniștri în viitoarea echipă executivă, PNL va primi cinci ministere, iar UDMR se va alege cu trei portofolii, în urma negocierilor.

Reamintim că, la deschiderea negocierilor între partidele pro-euroatlantice s-a stabilit ca noul guvern să aibă mai puține ministere, și anume 16.

De notat, de asemenea, că Uniunea Salvați România nu mai intră în coaliția care va susține noul cabinet, condus, cel mai probabil, de Marcel Ciolacu. USR va rămâne în opoziție, și nu este clar dacă va susține din Parlamentul României investirea noului cabinet.

O altă problemă stringentă pentru cele trei formațiuni este desemnarea unui candidat pentru alegerile prezidențiale, care vor fi reluate la primăvară, după ce Curtea Constituțională le-a anulat pe cele anterioare, acuzând ingerințe ale Rusiei.

PSD, PNL și UDMR se pare că s-au înțeles cu privire la susținerea unui candidat comun pentru prezidențiale, lucru pe care primele două formațiuni n-au reușit să-l facă la ultimele alegeri, deși se aflau împreună la guvernare.

Guvernul României

Palatul Victoria.Sursa foto: Facebook/Guvernul României

Va exista candidat comun la președinție!

Acum, cele două formațiuni se pare că au reușit să cadă de acord cu privire la susținerea unui candidat unic pentru prezidențaiele reluate, în încercarea de a câștiga în fața celui susținut de partidele naționaliste, precum AUR, SOS România și Partidul Oamenilor Tineri (POT), indiferent dacă acesta va fi, în continuare, Călin Georgescu sau locul lui va fi luat de altcineva.

Potrivit surselor politice citate de Dan Andronic în exclusivitate, PSD și PNL au convenit ca noul candidat, comun de această dată, pentru alegerile prezidențiale, să fie fostul președinte al PNL Crin Antonescu.

Crin Antonescu

Crin Antonescu. Sursa foto: Captură video

Acesta a mai fost candidat la președinția României în 2009, când nu a reușit să intre în turul al doilea, care a fost disputat de candidatul PSD Mircea Geoană și de președintele în funcție, pe atunci, Traian Băsescu, și câștigate de cel din urmă.

Crin Antonescu a mai fost și președinte interimar, ca lider al Senatului, în perioada dintre momentul în care Traian Băsescu a fost suspendat de Parlament și aflarea rezultatelor referendumului.