Spiru Haret, omul de neînlocuit care a „croit” școala românească
- Florian Olteanu
- 21 decembrie 2024, 20:06
Spiru Haret, omul de neînlocuit care a „croit” școala românească. A fost un savant român care nu s-a mărginit doar la știință. A visat să dea șansa la educație tuturor copiilor români.
Spiru Haret este considerat principalul reformator al educației românești. El spunea: „Cum arată astăzi școala, va arăta mâine Țara!”
Spiru Haret - o muncă neobosită până la 1910
Spiru Haret a trăit între 15 februarie 1851 și 17 decembrie 1912. A fost unul din cei mai mari matematicieni ai României. A fost preocupat atât de știință cât și de educație. El a gândit o reformă la circa trei decenii de la Legea Instrucțiunii Publice gândite de către Alexandru Ioan Cuza. Practic, Haret dorea ca învățământul superior și cel profesional să fie dezvoltate.
Spiru Haret a muncit neobosit până la pensionarea sa în 1910. El a înțeles că școala trebuie să fie corelată cu mediul din care fac parte școlarii. El a reușit să se facă remarcat și apreciat atât de liberali cât și de conservatori. El a fost ceea ce am numi astăzi un tehnocrat. A scos România din lentoarea medievală din mediul rural și a aprins luminile modernizării științei și educației românești, ca nimeni altul.
Spiru Haret - Anul școlar și vacanțele
Haret a imaginat un sistem de vacanțe axat atât pe sărbătorile de iarnă și primăvară, dar și pe muncile agricole. A realizat că marea parte a elevilor erau din mediul rural. Vara era anotimpul muncii la câmp. A decis ca vacanța de vară să fie din iunie până în septembrie. Adică de la seceratul grâului până la culesul porumbului.
Regele Carol I l-a admirat
Pe marele reformator și savant, Regele Carol I l-a apreciat foarte mult. Există o legendă urbană legată de spusele Regelui. Când au venit politicienii pe care el dorea să îi numească șefi ai Guvernului, Regele le preciza un lucru. Acesta spunea: „Poți să faci Guvernul cu cine vrei! Dar lasă-i pe Spiru Haret la Instrucțiune Publică și pe Carada la Banca Națională”
Mentor și reformator al educației românești, marele savant se poate mândri cu o posteritate deosebită. Foarte multe din inovațiile sale din sfera educațională au rămas valabile și astăzi.