Protestele din Georgia s-au răspândit, în timp ce premierul sfidează SUA și UE
- Antonia Hendrik
- 2 decembrie 2024, 08:15
Situația din Georgia se înrăutățește. Protestatarii s-au strâns duminică în capitala Georgiei pentru a patra noapte consecutiv, iar semnalele arată că opoziția se extinde în întreaga țară ca reacție la decizia guvernului de a suspenda negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană.
Georgia, la un pas de blocaj din cauza partidului de la guvernare
Cu o populație de 3,7 milioane de locuitori, Georgia a experimentat luni o intensificare a tensiunilor între partidul de guvernământ Visul Georgian și adversarii săi, care îl acuză de adoptarea unor politici din ce în ce mai autoritare, anti-occidentale și pro-ruse.
Criza s-a intensificat după anunțul de joi, conform căruia guvernul va suspenda discuțiile cu Uniunea Europeană pentru o perioadă de patru ani. Mii de susținători ai UE s-au confruntat cu poliția, care era echipată cu gaze lacrimogene și tunuri cu apă.
Protestatarii s-au reunit din nou duminică seara pe bulevardul central Rustaveli din Tbilisi. În afara capitalei, agenția de presă georgiană Interpress a raportat că manifestanții au blocat o arteră de acces către principalul port comercial al țării, situat în orașul Poti, pe malul Mării Negre.
Georgia. Sursa foto: Facebook
Protestele s-au exist în alte opt orașe
Presa din Georgia au anunțat că protestele sau extins și în ale opt orașe. Televiziunea a difuzat imagini cu cetățeni din Khashuri, un oraș cu o populație de 20.000 de locuitori situat în centrul Georgiei, care aruncau ouă spre biroul local al partidului Georgian Dream și distrugeau steagul acestuia.
Președinta pro-occidentală a Georgiei, Salome Zourabichvili, a cerut exercitarea de presiuni asupra Curții Constituționale pentru a anula alegerile din luna trecută, câștigate de partidul Visul Georgian. Atât opoziția, cât și Zourabichvili susțin că procesul electoral a fost influențat de fraude.
De asemenea, protestatarii au închis un drum de acces către cel mai important port comercial al țării, aflat în orașul Poti, pe malul Mării Negre.
Georgia. Sursa foto: Facebook
Georgia, sub lupa Rusiei și a SUA
Uniunea Europeană și Statele Unite sunt îngrijorate de ceea ce consideră a fi o deviere a Georgiei de la o direcție pro-occidentală și o întoarcere spre influența Rusiei. Partidul Visul Georgian susține că acționează pentru a proteja suveranitatea țării împotriva intervențiilor externe.
Rusia urmărește cu mare atenție evoluțiile actuale. Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei și fost președinte al țării, a declarat că se conturează o tentativă de revoluție. Pe Telegram, el a menționat că Georgia „se îndreaptă rapid spre soarta Ucrainei, într-un abis întunecat. De obicei, astfel de situații au un final foarte nefavorabil”, a avertizat el în mod indirect.
În același timp, premierul georgian Irakli Kobahidze a respins criticile formulate de Statele Unite, care au condamnat utilizarea „forței excesive” împotriva protestatarilor.
Kobahidze a ignorat și anunțul făcut sâmbătă de Washington privind suspendarea parteneriatului strategic cu Georgia. El a subliniat că aceasta este o „situație temporară” și că Georgia va purta discuții cu noua administrație a președintelui ales Donald Trump imediat ce aceasta își va începe mandatul în luna ianuarie, potrivit CNN.