Un nou mandat de președinte pentru Maia Sandu. Curtea Constituțională a validat rezultatele alegerilor prezidențiale
- Ana Munteanu
- 28 noiembrie 2024, 18:03
Republica Moldova. Curtea Constituțională a confirmat joi rezultatele alegerilor prezidențiale și a validat mandatul de Președinte al Republicii Moldova obținut de Maia Sandu. Astfel, Maia Sandu va deveni primul președinte ales de popor, care a reușit să obțină două mandate.
Decizia Înaltei Curți a fost luată ca urmare a examinării cererii Comisiei Electorale Centrale depuse la 9 noiembrie curent.
Decizia Curții Constituționale
Examinarea valabilității alegerilor prezidențiale a început în această dimineață. Interesele Maiei Sandu au fost reprezentate de avocatul Eduard Digore. Acesta a fost președintele grupului de inițiativă care a susținut-o la scrutin. La ședință au fost prezenți și membrii Comisiei Electorale Centrale.
„Se confirmă rezultatele alegerilor din 3 noiembrie 2024 și validarea alegerii Maiei Sandu în funcția de președinte al Republicii Moldova. Prezenta hotărâre este definitivă și nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și este publicată în Monitorul Oficial”, a declarat Domnica Manole, președintele Curții Constituționale.
De asemenea, în timpul examinării, în fața Curţii Constituţionale a avut loc un protest organizat de Partidul Socialiştilor. Totodată, deputaţii formațiunii au boicotat joi şedinţa Parlamentului pentru a cere magistraților să declare nevalide rezultatele alegerilor.
Aceștia au subliniat că au „o poziție fermă împotriva deciziilor care subminează interesele cetățenilor și democrația în Republica Moldova”.
Depunerea jurământului
În turul II al alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie curent, Maia Sandu a obținut 930 139 de voturi, iar contracandidatul acesteia, Alexandr Stoianoglo – 750 430 de voturi.
Conform legislației, candidatul a cărui alegere a fost validată, urmează să depună jurământul în fața Parlamentului și Curții Constituționale cel târziu la 45 de zile după alegeri.
Mandatul Președintelui Republicii Moldova durează patru ani și se exercită de la data depunerii jurământului. Șeful statului își exercită mandatul până la depunerea jurământului de către președintele nou-ales.