S-a încheiat procedura de vot prin corespondență. Numărul moldovenilor care și-au exercitat dreptul la vot în turul II al alegerilor

S-a încheiat procedura de vot prin corespondență. Numărul moldovenilor care și-au exercitat dreptul la vot în turul II al alegerilorVot prin corespondență. Sursa foto: www.facebook.com/mfa.gov.md

Republica Moldova. Circa 1 450 de alegători au expediat, în termen, plicul cu buletinul de vot pentru turul doi al alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie curent. Numărul cetățenilor care și-au exprimat votul prin corespondență este mai mare decât cel înregistrat în primul tur de scrutin.

Birourile electorale au recepționat plicurile cu buletinele de vot

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, din cei 1 809 alegători înregistrați pentru votul prin corespondență, 1 447 au expediat, în termen, plicul cu buletinul de vot pentru participarea la scrutin.

Birourile electorale ale celor trei secții de votare pentru votul prin corespondență urmau să recepționeze până în seara zilei de 31 octombrie, ora 18.00 (ora locală a țării-gazdă), plicurile cu buletine de vot ale alegătorilor din Canada, Statele Unite ale Americii, Norvegia, Suedia, Islanda și Finlanda. Celelalte plicuri, recepționate după această oră, vor fi declarate nevalabile.

Urnă de vot

Urnă de vot. Sursa foto: a.cec.md/ro

Conform informațiilor deținute, la biroul electoral al secției de votare din Ottawa (Canada) au ajuns 436 de plicuri. La cel din Washington (SUA) au ajuns 790 de plicuri, iar la Stockholm (Regatul Suediei) – 221 de plicuri cu buletine de vot.

Birourile electorale ale secțiilor de votare pentru votul prin corespondență vor număra voturile în ziua de duminică. Acest lucru se va întâmpla după închiderea tuturor secțiilor de votare în țara-gazdă.

Pentru scrutinul din 20 octombrie au fost recepționate 1 344 de plicuri din cele 1 809 expediate alegătorilor care au solicitat să voteze prin corespondență.

Votul prin corespondență – o premieră pentru Republica Moldova

Votul prin corespondență a fost aplicat în premieră la alegerile din această toamnă. Condițiile privind implementarea parțială a votului prin corespondență sunt lipsa secțiilor de votare în țara-gazdă sau distanța mare până la cea mai apropiată secție de votare constituită anterior.

Un alt criteriu este experiența implementării acestei metode alternative de vot, înregistrarea prealabilă la scrutinul electoral precedent a cel puțin 30 de cereri, siguranța și fiabilitatea serviciilor poștale.

Vot prin corespondență

Vot prin corespondență. Sursa foto: moldova.org

Votul prin corespondență nu poate fi realizat în țările în care Republica Moldova nu are stabilite relații diplomatice. La fel, acesta nu poate fi aplicat în țările aflate în conflicte militare și în statele în care nu se respectă standardele internaționale privind desfășurarea alegerilor libere și corecte.

O altă prevedere se referă la asigurarea securității votului. Astfel, plicul cu materiale pentru votare conține o declarație pe propria răspundere. Alegătorii sunt obligați să o semneze pentru a confirma exercitarea votului secret.

La nivel global, 53 de țări permit votul prin poștă din străinătate. Totodată, 13 state membre ale Uniunii Europene implementează votul prin corespondență.