Trecerea la ora de iarnă are o istorie fabuloasă. Totul a pornit de la o glumă

Trecerea la ora de iarnă are o istorie fabuloasă. Totul a pornit de la o glumăCeasuri. Sursa foto: Pixabay

România va trece la ora de iarnă. În noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora 4:00 dimineața, ceasurile vor fi date înapoi cu o oră: Ora 4:00 va deveni ora 3:00. Vestea bună e că vom dormi cu o oră în plus, vestea proastă este că va începe să se întunce de pe la ora 5 după-amiaza. Chiar, cine a venit cu ideea asta?

Interesant este că schimbarea orei nu are nicio treabă cu știința. Inițial, oameni au crezut că, dormind la lumina zilei vara, ziua era irosită.

La început a fost o glumă

Prima propunere atestată a fost o glumă care i-a aparținut lui Benjamin Franklin. În 1784, pe când călătorea în Franța, acesta a propus ca parizienii ar trebui să fie treziți din somn cu o oră mai devreme cu salve de tun și clopote de biserică.

A mai durat 100 de ani până când a venit și prima propunere oficială de schimbare a orei. În 1895, omul de știință neozeelandez George Vernon Hudson a propus guvernului său ca ceasurile să fie date înainte cu două ore în fiecare vară. A fost, însă, refuzat.

Trecerea la ora de iarnă. Propunerea stră-străbunicul lui Chris Martin

Ideea a luat amploare când constructorul britanic William Willett, stră-străbunicul lui Chris Martin, solistul trupei Coldplay, a făcut campanie pentru a schimbarea orei.

Willett se plimba diminețile prin oraș și observase adesea că, primăvara și vara, jaluzelele erau încă trase după răsăritul soarelui. El a mai remarcat că mai ales primăvara se întuneca relativ devreme, astfel că serile mai calde erau irosite.

Dacă oamenii ar putea fi convinși să se ridice din paturi mai devreme...

William Willett

William Willett. Sursa foto: wikipedia

Meciul de golf se întrerupea la apus

Mai mult, el era enervat că jocul de golf se întrerupea după apusul soarelui, așa că a vrut să schimbe legea pentru a se asigura că va fi mai multă lumină seara.

În 1907, William Willett a propus ca ora să fie dată înainte cu douăzeci de minute la 2 dimineața în patru duminici consecutive din aprilie și inversate în cele patru duminici din septembrie.

Ulterior, propunerea a fost adaptată și transformată până s-a ajuns la soluția de astăzi: primăvara, ceasurile se dau înainte cu o oră, iar toamnă regula se inversează.

Cu toate acestea, William Willett n-a apucat să-și vadă desăvârșită ideea. El a murit în 1915, cu un an înainte ca, în timpul Primului Război Mondial, armata germană să dea ceasurile cu o oră înaine primăvara, ca o modalitate de conservare a energiei.

Multe guvernele europene au urmat exemplul la scurt timp după aceea, inclusiv Marea Britanie.

Parlamentul European nu mai vrea schimbarea orei

În martie 2019, Parlamentul European a votat împotriva practicii de schimbare a ceasului de două ori pe an, statele membre trebuind să decidă dacă vor rămâne permanent la ora de iarnă sau de vară până la sfârșitul lui 2021. Cu toate acestea, reforma a fost pusă temporar în așteptare.