Coruperea electorală, sancționată de CNA. Instituția a aplicat amenzi în valoare de circa 1.000.000 de lei

Coruperea electorală, sancționată de CNA. Instituția a aplicat amenzi în valoare de circa 1.000.000 de leiOfiţeri CNA/ Sursa foto: cna.md

Republica Moldova. Centrul Național Anticorupție (CNA) a aplicat amenzi în valoare de circa 1 milion de lei (circa 50 mii de euro) pentru corupere electorală. Totodată, peste 350 de procese verbale, recepționate de la Inspectoratul General al Poliției (IGP), sunt în proces de examinare

Suma amenzilor aplicate

Potrivit CNA, suma amenzii variază între 25 000 de lei și 37 500 de lei (1 250 – 1 875 de euro).

Coruperea electorală pasivă prevede constatarea faptelor de pretindere, acceptare sau primire, personal sau prin mijlocitor, de către un alegător a bunurilor, serviciilor, privilegiilor sau avantajelor sub orice formă, care nu i se cuvin, pentru sine sau pentru o altă persoană, în scopul exercitării sau al neexercitării unor drepturi electorale în cadrul alegerilor”, a precizat CNA.

Corupere electorală

Corupere electorală. Sursa foto: info1.md

În prezent, CNA examinează procesele-verbale recepționate de la IGP și ulterior va lua decizii pe marginea acestora.

Autoritățile de drept informează că persoana care a săvârşit fapta contravențională este liberată de răspundere contravenţională dacă s-a autodenunţat sau a contribuit activ la descoperirea ori la contracararea săvârşirii faptei de corupere electorală.

Peste 400 de persoane documentate pentru primirea mijloacelor bănești în schimbul voturilor

IGP a informat marți că peste 400 de persoane sunt documentate de oamenii legii pentru primirea mijloacelor bănești în schimbul voturilor. Instituția anunță că, în baza informațiilor din anchete, continuă documentarea cazurilor de corupere a alegătorilor în campania electorală.

Alegeri

Alegeri. Sursa foto: dreamstime.com

„Majoritatea celor vizați colaborează cu ancheta și oferă informații care pot servi drept probatoriu. Oamenii legii se focusează în continuare pe documentarea persoanelor care au acceptat bani în schimbul voturilor, dar și celor care au influențat procesele de a corupe alegătorii. Persoanele care cooperează cu ancheta și oferă informații vor fi scutite de la plata amenzilor, conform legii”, a anunțat IGP.

Instituția urmează să revină cu alte detalii pe caz.

În prezent, organele de forță investighează mai multe episoade de finanțare ilegală a formațiunilor politice afiliate lui Ilan Șor. Aceste acțiuni ar urmări coruperea alegătorilor care participă la alegerile din această toamnă.