Consiliul Europei: Rusia încearcă să „șteargă identitatea istorică și culturală a Ucrainei”
- Iuliu Vlădescu
- 18 octombrie 2024, 07:44
Consiliul Europei a denunțat „intenția de genocid a Moscovei”, deoarece Rusia „distruge” numeroase situri istorice în cursul războiului pe care l-a declanșat, în urmă cu mai bine de doi ani, împotriva Ucrainei.
Rusia, barbaria, monumentele și genocidul
Rusia, care jefuiește sau „distruge” numeroase situri istorice, încearcă să „șteargă identitatea istorică și culturală a Ucrainei”, a declarat marți Consiliul Europei, denunțând „intenția de genocid a Moscovei”.
Într-o declarație despre distrugerea moștenirii culturale din Ucraina, Congresul autorităților locale și regionale al Consiliului Europei „a condamnat războiul de agresiune în curs împotriva Ucrainei și și-a reafirmat angajamentul neclintit față de independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul graniţelor sale internațional recunoscute”.
Trupele lui Putin distrug patrimoniul cultural
Organizația continentală a deplâns „atacurile continue ale Federației Ruse asupra siturilor din patrimoniul cultural al Ucrainei, cu încălcarea dreptului internațional umanitar”.
„Având în vedere că peste o mie de situri culturale au fost avariate sau distruse de la începutul războiului, Congresul a subliniat că țintirea și jefuirea siturilor culturale par să reflecte o politică sistematică menită să șteargă identitatea istorică și culturală a Ucrainei, asemănătoare unei intenții de genocid”, insistă în continuare declarația adoptată marți.
Rusia, exclusă din Consiliul Europei din cauza războiului din Ucraina
Rusia a făcut și ea parte din Consiliul Europei, dar a fost exclusă în martie 2022, la câteva săptămâni după agresiunea sa împotriva Ucrainei.
„Federația Rusă trebuie să plătească despăgubiri pentru pagubele cauzate patrimoniului istoric, cultural și religios”, amintește Consiliul Europei, care a înființat la începutul lunii aprilie un Registru al daunelor cauzate de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei.
În declarația sa, Congresul „face apel la autoritățile locale și regionale din întreaga Europă să-și intensifice eforturile pentru a ajuta Ucraina prin stabilirea de parteneriate autentice pentru patrimoniul cultural”.
Înființat în 1949, Consiliul Europei este o organizație internațională cu sediul la Strasbourg care reunește cele 46 de țări semnatare ale Convenției Europene pentru Apărarea Drepturilor Omului, potrivit Le Figaro.
(Traducerea: Rodezia Costea, RADOR RADIO ROMÂNIA)