Joe Biden, vizită importantă în Berlin. Războiul din Ucraina, în prim plan

Joe Biden, vizită importantă în Berlin. Războiul din Ucraina, în prim planJoe Biden: Sursa foto: X

Joe Biden va merge la Berlin, vineri, pentru a discuta despre războiul din Ucraina, dar și alte subiecte importante. Alegerile prezidenţiale din Statele Unite de la 5 noiembrie ar putea fi un moment decisiv în cazul în care republicanul Donald Trump va câştiga. Rivalul Kamalei Harris ar putea reduce radical ajutorul militar american pentru Ucraina.

Joe Biden, întâlnire importantă în Berlin

Joe Biden va avea o întâlnire și cu omologul său francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz şi premierul britanic Keir Starmer. Aceasta vizită are loc în timp ce preşedintele american a anunţat un nou ajutor din partea SUA către Ucraina de 425 de milioane de dolari în timpul unei convorbiri telefonice de miercuri cu preşedintele Volodimir Zelenski.

Olaf Scholz

Olaf Scholz. Sursa foto: Răzvan Valcaneantu/EEC

În urmă cu o săptămână, Biden şi-a amânat călătoria în Germania din cauza uraganului Milton. Întâlnirea separată dintre preşedintele american şi Olaf Scholz va oferi ocazia de a „consolida legăturile strânse” dintre cele două ţări şi de a „coordona priorităţile geopolitice, inclusiv apărarea Ucrainei împotriva agresiunii ruse şi evenimentele din Orientul Mijlociu”.

Îi îndeamnă pe europeni să sprijine Ucraina

Președintele american va trimite, fără îndoială, „un mesaj europenilor cu privire la importanţa ca aceştia să fie pregătiţi să îşi asume o mai mare responsabilitate pentru a ajuta Ucraina”, potrivit politologului german şi expertului în relaţii internaţionale Daniela Schwarzer de la Fundaţia Bertelsmann.

Joe Biden și Zelenski

Joe Biden și Volodimir Zelenski. Sursa foto: Administratia Prezidentiala

Olaf Scholz încearcă să împiedice continuarea războiului

Germania este al doilea mare donator de ajutor pentru Ucraina. Cu toate acestea, şi-a redus la jumătate bugetul de ajutor pentru Ucraina până în 2025, la patru miliarde de euro.

Olaf Scholz a cerut miercuri UE să „facă totul” pentru a împiedica continuarea războiul. El dorește să discute cu Vladimir Putin și să caute soluții.

Biden este așteptat în Berlin de omologul său Frank-Walter Steinmeier, care îi va înmâna cea mai înaltă distincţie a ţării sale pentru „serviciile aduse” prieteniei germano-americane şi alianţei transatlantice.Olaf Scholz a lăudat „îmbunătăţirea incredibilă a cooperării” dintre Berlin şi Washington şi la nivel european sub administraţia Biden.

Revista presei