Scandal politic la Primăria Mangalia. Primarul, sancționat pentru apelare abuzivă la 112

Scandal politic la Primăria Mangalia. Primarul, sancționat pentru apelare abuzivă la 112 Primăria Mangalia Sursa foto: mangalia.ro

Scandal al Primăria Mangalia din cauza unei decizii controversate a secretarului municipiului. Acesta a refuzat să valideze mandatele unor consilieri locali și a transmis dosarul la instanță.

Alegerile locale din Mangalia s-au încheiat cu victoria PNL care a obținut opt mandate de consilier local. Pe locul secund se situează PSD, cu cinci mandat, iar pe următoarele două s-au clasat AUR, cu patru mandate și USR cu două mandate.

Scandal politic la Primăria din Mangalia

Disputa a izbucnit de la o decizie controversată a secretarului municipiului care a refuzat să valideze mandatele consilierilor AUR și USR. Decizia controversată care a dus la scandal, a fost luată de Andreea Ciocănel, secretarul UAT. Aceasta s-a adresat Judecătoriei Mangalia cu o propunere de validare sau invalidare a mandatelor.

Deși rezultatele alegerilor au fost validate, secretara a considerat că există suspiciuni de fraudă electorală. Pare mai mult un tertip, practicat și în alte consilii locale, menit să-i împiedice pe aleșii celor două partide să-și intre în funcție. În lipsa consilierilor USR și AUR, majoritatea PNL își poate impune, de exemplu, propriul viceprimar.

În acest context, o delegație formată din reprezentanți ai AUR, însoțită de un avocat, a descins la primărie pentru a cere explicații. Avocatul Nicolae Vlahu, membru AUR, a întrebat-o pe Andreea Ciocănel, care a fost propunerea înaintată către instanţă. Iar de aici s-a ajuns la scandal.

„Am luat la cunoştinţă despre adresa pe care aţi înaintat-o dumneavoastră către instanţă cu privire la validarea/invalidarea consilierilor AUR. Dumneavoastră, ca funcţionat public, aveţi obligaţia de a formula o propunere: validare sau invalidare. Care a fost propunerea formulată de către dumneavoastră?” , a întrebat avocatul.

Miza disputei pe Consiliul Local

Andreea Ciocănel a susținut că ar exista suspiciuni de fraudă electorală la alegeri şi de aceea a lăsat ca instanța să valideze mandatele respective. Iar de aici un întreg scandal. Până la o decizie definitivă, însă, Consiliul Local ar funcționa fără consilierii contestați, ceea ce ar permite primarului Cristian Radu și majorității PNL să-și impună propria voință. Miza, așa cum arătam mai sus, este poziția de viceprimar.

„Propunerea formulată în baza adreselor pe care le-am primit în legătură cu un dosar aflat pe rolul instanţei întrucât nu mă pot pronunţa asupra literei f., am lăsat la latitudinea instanţei aşa cum s-a întâmplat şi în ţară cu privire la alte cereri. Litera f presupue o fraudă electorală”, a afirmat secretara Primăriei Mangalia.

Ea nu s-a lăsat convinsă de explicațiile avocatului care a susținut că o eventuală fraudă trebuie constatată de Biroul Electoral Județean, iar nu de un funcționar public. Acesta nu se poate substitui organizatorilor alegerilor.

Cristian Radu

Cristian Radu, primar Mangalia Sursa foto: EVZ

Primarul amendat de poliție în scandal

Abordarea nu a fost pe placul primarului Cristian Radu care a intervenit în scandal, solicitând intervenția poliției. El le-a cerut delegaților AUR să părăsească instituţia încercând să le interzică să filmeze discuțiile. Conform obiceiului disputa a fost înregistrată de membrii AUR cu telefoanele mobile, iar imaginile au fost postate pe platformele sociale.

Polițiștii care s-au prezentat la fața locului au constatat că prezența lor nu era necesară. Drept urmare, au dispus sancționarea primarului cu amendă pentru apelarea abuzivă a numărului de urgență 112.

Pe de altă parte, Judecătoria Mangalia a decis validarea mandatelor celor șase consilieri locali de la AUR și USR, contestați de secretară. Decizia nu este finală și poate fi atacată la Tribunalul Constanța. Hotărârea a fost transmisă Prefectului Judeţului Constanţa şi Secretarului general al Municipiului Mangalia.

Revista presei