Războiul cu Hezbollah se extinde. Armata israeliană a bombardat un oraș creștin

Războiul cu Hezbollah se extinde. Armata israeliană a bombardat un oraș creștin IDF Sursa foto: X

Armata israeliană a bombardat un oraș cu populație majoritar creștină, provocând un număr de 18 morți și patru răniți. Raidul israelian a vizat o locuință din orașul Aitou, din nordul țării, conform primarului localității Joseph Trad.

Este primul atac lansat asupra unui oraș din nordul Libanului. Până în prezent, operațiunile militare declanșate de Israel s-au concentrat în sud, în estul Văii Bekaa şi în suburbiile Beirutului.

Armata israeliană a lovit un oraș creștin

Israelul şi-a extins țintele din războiul pe care îl duce contra Hzbollah. Pentru prima oară, armata israeliană a efectuat un raid în oraşul majoritar creştin Aitou, din nordul ţării. Atacul s-a soldat cu cel puţin 18 morţi şi patru răniţi, după estimările făcute de Crucea Roşie libaneză, citată de Reuters.

IDF a extins războiul pe care îl poartă în Liban, contra organizației teroriste Hezbollah. Luni, armata israeliană a ordonat locuitorilor din 25 de sate libaneze să evacueze către zonele de la nord de râul Awali, care curge prin sudul Libanului. Anunțul a fost făcut în contextul intensificărilor operațiunilor militare din regiune.

În cadrul unui atac forțele israeliene l-au ucis pe Muhammad Kamel Naim, comandantul unităţii de rachete antitanc a forţei de elită Radwan. Acesta a fost depistat în zona Nabatieh din sudul Libanului, conform unui anunț făcut de armata israeliană. Hezbollah nu a comentat imediat.

Armata israeliană presează în încercarea de a elimina Hezbollah, mişcarea susţinută de Iran, şi infrastructura militară a acesteia, din Liban. În paralel trupele militare israeliene luptă şi împotriva Hamas în Gaza.

Tensiunile din Orientul Mijlociu se mențin la cote înalte

Orientul Mijlociu rămâne în alertă maximă fiind de aşteptat ca armata israeliană să se răzbune pe Iran după atacul cu rachete din 1 octombrie. În acest context, Pentagonul a anunțat că va trimite trupe în Israel și un sistem antirachetă american avansat.

IDF a prezentat jurnaliștilor un tunel Hezbollah aflat la mai puțin de 200 de metri de o poziţie a ONU. De asemenea, au fost prezentate și depozitele de arme care au fost găsite aici. Generalul de brigadă Yiftach Norkin a declarat că tunelurile au fost construite în urmă cu câţiva ani.

ONU a declarat că tancurile israeliene au pătruns în baza sa, acestea fiind cele mai recente acuzaţii de încălcări israeliene la adresa forţelor de menţinere a păcii. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a cerut retragerea forţelor de menţinere a păcii. Oficialii israelieni susțin că acestea oferă „scuturi umane” pentru Hezbollah în timpul intensificării ostilităţilor.

Benjamin Netanyahu

Benjamin Netanyahu critică administrația SUA. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Armata israeliană a descoperit o rețea de Hezbollah

Hezbollah deţine o reţea extinsă de tuneluri în sudul Libanului, susţin atât gruparea, cât şi armata israeliană. Potrivit IDF, estimează că acestea se întind pe sute de kilometri. Un comandant Hezbollah a declarat că tunelurile „sunt fundamentul bătăliei”.

De când şi-a anunţat operaţiunea terestră din apropierea frontierei, IDF susține că a distrus zeci de puţuri de tunel, lansatoare de rachete şi posturi de comandă ale Hezbollah.

„Am găsit în urmă cu câteva zile o cantitate uriaşă de arme provenind iniţial din Iran şi Rusia. Nou-nouţe. Erau pregătiţi să ne atace şi (să lanseze) o mare invazie în nordul Israelului”, a declarat colonelul Olivier Rafowicz.

Israelul afirmă că operaţiunile sale din Liban urmăresc asigurarea revenirii a zeci de mii de locuitori strămutaţi din casele lor din nordul Israelului. Armata israeliană acuză atacurile transfrontaliere ale Hezbollah.

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News
Revista presei