Relații tot mai încordate între SUA și Israel. Ultima decizie e grăitoare

Relații tot mai încordate între SUA și Israel. Ultima decizie e grăitoare

Relațiile dintre președintele american Joe Biden și conducerea din Israel par să fie tot mai încordate, mai ales după ultimele dezvăluiri cu privire la atitudinea Casei Albe față de premierul Benjamin Netanyahu.

Relații tot mai încordate între SUA și Israel

Ultima decizie vine în contextul acestor relații din ce în ce mai reci dintre SUA și Israel, pe fondul campaniei electorale americane. Astfel, călătoria ministrului israelian al Apărării, Yoav Gallant, în Statele Unite ale Americii a fost amânată în urma condițiilor de ultim moment impuse de premierul Benjamin Netanyahu, potrivit Haaretz și Walla, citate de Times of Israel.

Yoav Gallant trebuia să zboare în următoarele câteva ore spre Washington, unde trebuia să se întâlnească în cursul zile de miercuri cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin.

Premierul i-a spus ministrului Yoav Gallant, potrivit rapoartelor din această seară, că vizita sa nu este aprobată până când Netanyahu nu vorbește cu președintele american Joe Biden și până ce cabinetul de securitate din Israel nu aprobă răspunsul planificat al Israelului la atacul cu rachete al Iranului de săptămâna trecută.

Guvernul din Israel a evitat să anunțe Washingtonul despre operațiunea contra lui Nasrallah

Reamintim că premierul din Israel a evitat să-l informeze pe Joe Biden depsre planul de eliminare a liderului teroriștilor Hezbollah, Hassan Nasrallah, de teama de a nu fi zădărnicită operațiunea. Ulterior, Benjamin Netanyahu a declarat, pentru a stinge tensiunile, că a vrut să evite ca administrația americană să fie făcută responsabilă de un eventual eșec.

În discuțiile din zilele premergătoare loviturii în care a fost ucis Hassan Nasrallah, premierul Netanyahu a declarat că nu vrea să avertizeze administrația Biden în prealabil cu privire la operațiunea planificată, deoarece se temea că SUA vor încerca să îl prevină pe liderul terorist, potrivit Channel 12, citat de Times of Israel.

Joe Biden și Benjamin Netanyahu

Joe Biden și Benjamin Netanyahu. Sursa foto: Arhiva EVZ

Raportul spune că ministrul Apărării Yoav Gallant, care l-a îndemnat pe Netanyahu să aprobe atacul, nu a fost deosebit de îngrijorat de faptul că nu le-a dat americanilor nici un indiciu cu privire la planul de eliminare a liderului mișcării teroriste Hezbollah.

După atac, oficialii administrației Biden s-au înfuriat că li s-a trimis doar un avertisment de ultim moment. Dar Israelul a transmis oficialilor SUA un mesaj în care își explică decizia.

Biden îl detestă pe Netanyahu

Relația personală dintre Joe Biden, aflat pe final de mandat și nevoit să se retragă din cursa pentru realegere din cauza prestației catastrofale de la dezbatere cu fostul președinte Donald Trump, s-ar putea înrăutăți și mai tare după apariția unor dezvăluiri ale celebrului jurnalist Bob Woodward.

În cea mai recentă carte a acestuia, intitulată „War” (război - n. red.), se arată că președintele Democrat îl detestă pe prim-ministrul din Israel, Benjamin Netanyahu, pe care îl numește, licențios, „son of a bitch” (bastard, fiu de curvă, tradus literal) și „bad f...ing guy”.

„Acest pui de lele, Bibi Netanyahu, este un tip rău! E un tip foarte rău”, a fost reacția lui Biden despre premierul israelian în primăvara anului 2024, pe măsură ce războiul antiterorist al Israelului din Gaza s-a intensificat. Și multe alte episoade din carte arată cât înțelege Joe Biden din complexa problemă a Israelului cu Iranul și acoliții săi, dar și care este adevărata sa atitudine.

Revista presei