Liderul teroriștilor Hezbollah, „probabil” eliminat. Ce s-a întâmplat cu Hashem Safieddine

Liderul teroriștilor Hezbollah, „probabil” eliminat. Ce s-a întâmplat cu Hashem Safieddine Hashem Safieddine / sursa foto: wikipedia

Yoav Gallant, ministrul israelian al apărării, a declarat marți că există indicii conform cărora Hashem Safieddine, considerat succesorul lui Hassan Nasrallah, liderul ucis al Hezbollah, ar fi fost și el eliminat. Într-o sesiune cu ofițerii de la centrul militar de comandă din nord, Gallant a menționat: „Hezbollah este o organizație fără lider. Nasrallah a fost eliminat, iar înlocuitorul său a fost probabil, de asemenea, eliminat”.

Rolul și responsabilitățile lui Safieddine

Hashem Safieddine, un înalt oficial al Hezbollah și rudă a liderului Hassan Nasrallah, este considerat un posibil succesor al acestuia în fruntea organizației susținute de Iran, relatează Reuters care la rândul său menționează informația vehiculată de Israel că Safieddine ar fi fost ucis în timpul unor confruntări, precizând însă că respectiva informație nu a fost confirmată.

Hezbollah

Hezbollah Sursa foto: X

După asasinarea lui Mohammed Nasser de către Israel pe 27 septembrie, Safieddine a preluat o parte semnificativă din conducerea Hezbollah, colaborând cu Naim Qassem, secretarul general adjunct. El este parte a Consiliului Jihadului, responsabil pentru coordonarea operațiunilor militare ale grupului, și se află la conducerea consiliului executiv, care administrează aspectele financiare și administrative ale organizației.

Deși nu este la fel de cunoscut ca Nasrallah, Safieddine a fost desemnat de Israel drept o țintă principală, fiind considerat o amenințare semnificativă în cadrul organizației pe care o văd drept un agent al Iranului. De-a lungul ultimului an, Safieddine a apărut public mai frecvent, reprezentând Hezbollah la evenimente importante și vorbind despre conflictele cu Israelul.

În cadrul unui miting recent din suburbiile de sud ale Beirutului, Safieddine a exprimat sprijinul pentru Hamas, afirmând: „Tunurile și rachetele noastre sunt cu tine.” Aceasta arată angajamentul Hezbollah de a colabora strâns cu grupul palestinian, în contextul tensiunilor recente cu Israel.

Origini și educație

Safieddine provine dintr-o familie influentă din comunitatea șiită din sudul Libanului și a studiat la seminariile religioase din Qom, Iran. După întoarcerea sa în Liban în anii '90, a început să joace un rol activ în Hezbollah, consolidându-și relațiile cu susținătorii din Iran.

Fiul său, Rida, este căsătorit cu fiica regretatului general iranian Qassem Soleimani, liderul Forței Quds, care a fost ucis într-o operațiune americană în 2020.

Fratele său, Abdullah, este reprezentantul Hezbollah la Teheran.
În calitate de șef al consiliului executiv, Safieddine joacă un rol asemănător cu cel de prim-ministru al unui guvern, responsabil pentru o serie de instituții Hezbollah implicate în îngrijirea sănătății, educație, cultură și construcții și alte activități. El a condus eforturile de reconstruire a suburbiilor sudice ale Beirutului, controlate de Hezbollah, după războiul grupului din 2006 cu Israelul, când zone din zonă au fost aplatizate de atacurile aeriene israeliene. Într-un discurs din 2012, Safieddine a spus că reconstrucția postbelică a echivalat cu „o nouă victorie” asupra Israelului.

Revista presei