Ce înseamnă politica pentru un fost militar. Ciucă despre iluzia perfecțiunii. Video

Ce înseamnă politica pentru un fost militar. Ciucă despre iluzia perfecțiunii. Video Nicolae Ciucă. Sursa foto: facebook / Nicolae Ciucă

Nicolae Ciucă, șeful PNL, și-a depus săptămâna trecută candidatura la președinție. Reprezintă Partidul Național Liberal în cadrul alegerilor pentru Cotroceni. Un nume relativ în politica românească, Nicolae Ciucă a avut o ascensiune destul de rapidă. A dat jos haina de militar și a îmbrăcat-o pe cea de politician. De la ministru al Apărării, a ajuns lider de partid, premier, și acum deține funcția de președinte al Senatului. Pe mai departe, dorește să ocupe cea mai înaltă funcție în stat.

Nicolae Ciucă a fost prezent marți, 8 octombrie, în cadrul podcastului „Hai LIVE”, moderat de Robert Turcescu, de pe canalul de YouTube „HAI România”. Cu această ocazie, candidatul la președinție a povestit despre această schimbare din viața lui, cum a interpretat-o, cum a văzut lucrurile, dar și ce vrea să facă pe mai departe.

Nicolae Ciucă, despre iluzia perfecțiunii

„Îmi place să cred că am intrat în politică pentru a ajuta oamenii, să punem oamenii în centrul a tot ceea ce facem. Nu am intrat în politică cu alt scop, nu caut nimic altceva”, spune Nicolae Ciucă. „Am intrat în politică să fac lucruri din convingere. Nu știu dacă cineva este făcut pentru politică sau nu. Depinde despre ce definițe a politicii vorbim. Dacă politica înseamnă să induci oamenii în eroare, să apari în fața lor cu acea imagine poleită, să vorbești bine, dar să nu faci nimic, atunci nu. Pentru o astfel de politică nu sunt făcut”, adaugă candidatul la președinție.

Tot când vine vorba despre această iluzie din politică, despre o falsă perfecțiune, Nicolae Ciucă este de părere că acest domeniu se aseamănă destul de mult cu sportul. „În acest caz, putem spune că în politică e ca în fotbal. Toată lumea se pricepe la fotbal, toată lumea știe politică”, declară liderul PNL. „Însă, ce se întâmplă atunci când și trebuie să faci ceva, să miști lucrurile? Ajungi să dai cu stângul în dreptul?”, se întreabă fostul premier.

„Asta nu e politică. În acest fel, rămânem doar la un nivel de mediocritate, rămâne în stadiul în care nu vom reuși să facem mare lucru. Dar noi trebuie să mergem înainte, din foarte multe puncte de vedere. Instituțiile statului sunt funcționale și competente”, afoirmă Nicolae Ciucă. „Să fie foarte clar, România nu este un stat eșuat. Un stat eșuat nu poate avea creștere economică, un stat eșuat nu poate gestionat corect o situație atât de sensibilă cum este un conflict militar la graniță”, completează apoi liberalul.

Ce s-ar întâmpla dacă

Nicolae Ciucă spune apoi că, în cazul în care nu va câștiga alegerile prezidențiale, nu va ieși din politică. Acesta va fi pe listele de la Senat în cadrul scrutinului pentru Parlament programat pe data de 1 decembrie. „Îmi păstrez fidelitatea față de cauză. Nu-mi voi schimba perspectiva. Și dacă nu voi mai fi președinte PNL, voi face același lucru, fie și ca un simplu membru de partid, un simplu senator”, afirmă liberalul.

„Nu mă interesează funcție, ci cauza, după cum am mai spus. Dacă voi putea să fac politică în continuare și după alegerile din acest an, indiferent de funcție, voi face. Funcțiile sunt trecătoare în politică, însă cauza trebuie să rămână aceeași întotdeauna”, declară Nicolae Ciucă, în cadrul podcastului „Hai LIVE”.

Revista presei