Cum să scapi de datoriile la ANAF. Ghid pentru contribuabili

Cum să scapi de datoriile la ANAF. Ghid pentru contribuabili ANAF. Sursa: Arhiva EVZ

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunțat luni publicarea unui nou ghid în secțiunea "Asistență Contribuabili", destinat contribuabililor care doresc să acceseze facilități fiscale. Ghidul vine ca urmare a modificărilor aduse de Ordonanța de Urgență 107/2024 și actualizările din OUG 112/2024.

Facilități pentru toate categoriile de debitori

Documentul oferă informații detaliate despre măsurile fiscale disponibile pentru diverse categorii de debitori, fie că aceștia sunt persoane fizice, juridice, asocieri sau entități fără personalitate juridică. De asemenea, sunt incluse și persoanele fizice care desfășoară activități economice independente sau profesii liberale.

Conform precizărilor ANAF, aceste măsuri fiscale sunt aplicabile și unităților administrativ-teritoriale, inclusiv subdiviziunilor din București, precum și instituțiilor publice. Acestea sunt reglementate prin Legea 500/2002 privind finanțele publice și Legea 273/2006 privind finanțele publice locale, ambele cu modificările și completările ulterioare.

Fisc

ANAF. Sursa foto: Facebook/ Agenția Națională de Administrare Fiscală

Termenul limită pentru notificare poate fi găsit în ghid

ANAF subliniază că debitorii care doresc să beneficieze de anularea obligațiilor bugetare trebuie să notifice organul fiscal până la depunerea cererii de anulare a accesoriilor. Termenul limită pentru această notificare este 25 noiembrie 2024, sub sancțiunea decăderii din dreptul de a beneficia de aceste facilități.

"Debitorii care intenţionează să beneficieze de anularea obligaţiilor bugetare pot notifica organul fiscal cu privire la intenţia lor, până cel mai târziu la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor şi nu mai târziu de data de 25 noiembrie 2024, sub sancţiunea decăderii.", se mai precizează în comunicat.

Publicarea acestui ghid are scopul de a clarifica procedurile și a facilita accesul contribuabililor la măsurile de anulare a obligațiilor fiscale.

ANAF informează și că aceia care doresc mai multedate pot apela la mai multe modalități de informare: • telefonic, prin apelarea Call-center, la numărul 031.403.91.60; • la structurile de asistenţă și oferire servicii contribuabili din cadrul unităţilor fiscale teritoriale; • prin consultarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 107/2024, Ordonanței de urgență a Guvernului nr.112/2024 și Ordinului ministrului finanțelor nr. 5521/2024.

Ghidul poate fi descărcat de aici.

Revista presei