Netanyahu, dezlănțuit. Premierul israelian reacționează vehement împotriva lui Macron

Netanyahu, dezlănțuit. Premierul israelian reacționează vehement împotriva lui Macron Benjamin Netanyahu. Sursa foto: Facebook

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a lansat sâmbătă critici dure la adresa președintelui francez Emmanuel Macron și altor lideri occidentali, care au solicitat oprirea livrărilor de arme către Israel în contextul conflictului cu Hamas și Hezbollah.

Netanyahu spune că Israelul va lupta până când bătălia va fi câştigată

„În timp ce Israelul luptă împotriva forțelor barbariei conduse de Iran, toate țările civilizate ar trebui să fie alături de Israel. Cu toate acestea, președintele Macron și alți lideri cer acum un embargo asupra armelor. Ar trebui să le fie rușine”, a declarat Netanyahu, conform Arab News.

Netanyahu a subliniat că Israelul este implicat într-un război pe mai multe fronturi împotriva organizațiilor susținute de Iran, un inamic declarat al statului israelian. El a evidențiat ipocrizia situației, subliniind că Iranul nu impune embargo asupra armelor pentru grupări precum Hezbollah, Hamas sau rebelii houthi din Yemen, organizații ce fac parte din ceea ce Teheranul numește „axa rezistenței” împotriva Israelului.

Premierul israelian a avertizat că Israelul va câștiga conflictul chiar și fără sprijinul țărilor occidentale care susțin embargo-ul.

„Ruşinea lor va dura mult după victorie. Fiţi siguri că Israelul va lupta până când bătălia va fi câştigată, pentru binele nostru și pentru binele păcii și securității mondiale”, a adăugat el.

Liderii europeni cer oprirea livrării de arme către Israel

Președintele Macron a cerut oprirea livrărilor de arme către Israel, dacă acestea sunt utilizate în conflictul din Fâșia Gaza.

„Cred că, astăzi, prioritatea este să revenim la o soluţie politică, să încetăm să livrăm arme pentru luptele din Gaza”, a declarat Macron, potrivit AFP. Afirmația l-a deranjat însă extrem de mult pe Netanyahu.

Regatul Unit a decis, în luna septembrie, să suspende circa 30 de licențe de export de arme către Israel, dintr-un total de 350, ca urmare a unei evaluări care a indicat riscuri semnificative privind utilizarea acestora în mod contrar normelor internaționale de protecție a drepturilor omului.

Pe de altă parte, președintele american Joe Biden a ales să nu oprească livrările de arme și muniții către Israel, esențiale pentru desfășurarea operațiunilor militare din Fâșia Gaza, intervenind doar pentru a bloca un transport de bombe de aviație, în luna mai.

Revista presei