România, victorie la CJUE. Transportatorii scapă de o măsură controversată

România, victorie la CJUE.  Transportatorii scapă de o măsură controversatăSursa foto: Arhiva EVZ

România a obținut o victorie importantă la Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Conform unei decizii CJUE, una dintre prevederile din Pachetul de Mobilitate I a fost anulată. Astfel, transportatorii nu mai au obligația să asigure întoarcerea vehicului la centrul operațional, regulă care trebuia respectată la fiecare opt săptămâni.

CJUE, decizie importantă pentru transportatori

Până în prezent, transportatorii asigurau revenirea autovehiculului la sediul principal într-un anumit interval. Vineri, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a anulat, parţial, Pachetul Mobilitate l. După această hotărâre,  TIR-urile nu vor mai fi aduse în țara în care sunt înregistrate la fiecare două luni.

MAE şi Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii a salutat hotărârea CJUE.

Avantaj pentru operatorii de transport rutier

„Prin această hotărâre, instanța UE a dat câștig de cauză României, anulând prevederea din Pachetul Mobilitate I care a impus operatorilor de transport rutier să asigure la fiecare 8 săptămâni întoarcerea vehiculului la centrul operațional din statul membru de stabilire. Reprezentarea juridică a statului român în acest dosar a fost asigurată de Agentul Guvernamental pentru Curtea de Justiție a Uniunii Europene, sprijinit de juriști ai Serviciului Contencios UE din cadrul Ministerului Afacerilor Externe”, au anunțat reprezentanții MAE.

CJUE a anulat prevederea

În acest demers, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, a colaborat cu MAE, precum și cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. De asemenea, cauza a fost susținută și de Ministerul Muncii și Securității Sociale, precum și de reprezentanții Consiliului Concurenței.

CJUE

Proces. Sursa foto: Arhiva EVZ

Decizia CJUE este definitivă. Potrivit ministrului Grindeanu, transportatorii din România au resimțit efectele negative ale acestei măsuri.

“Salut decizia de astăzi a instanței europene. După o perioadă destul de lungă în care transportatorii au resimțit efectele negative ale pachetului Mobilitate I, eforturile echipei comune ale MTI și MAE au fost încununate de succes prin admiterea acțiunii în anulare a României la CJUE. (…)Mulțumesc tuturor pentru încredere și susținere”, a spus Sorin Grindeanu.

În această cauză, România a fost reprezentată juridic de Agentul Guvernamental pentru Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.