CIA caută mai mulți informatori în China, Iran și Coreea de Nord

CIA caută mai mulți informatori în China, Iran și Coreea de NordSpion. Sursa foto: Pixabay

În încercarea de a atrage mai mulți informatori, CIA a publicat un set de instrucțiuni online despre cum pot intra în contact cu sediul de la Langley în coreeană, mandarină și farsi, potrivit Euronews.

Cea mai mare agenție de spionaj din SUA vrea să faciliteze accesul oamenilor din Iran, China și Coreea de Nord la sfaturi necesare pentru a fi adăugați la portofoliul CIA de informatori autohtoni.

CIA a publicat un set de instrucțiuni online în coreeană, mandarină și farsi, care detaliază pașii pe care potențialii informatori îi pot face pentru a contacta oficialii serviciilor de informații americane, fără a se pune în pericol.

CIA vrea șă-și dezvolte rețeaua de spioni printre marii dușmani

Instrucțiunile includ modalități de a ajunge la CIA pe site-ul său public sau pe darknet, o parte a internetului care protejează identitatea utilizatorului. CIA a postat instrucțiuni similare în limba rusă, în urmă cu doi ani, după invazia Rusiei în Ucraina.

Interesul există, susține agenția. Este vorba despre a-i face pe oameni să se simtă în siguranță să fie o sursă de informații pentru Occident.

„Oamenii încearcă să ne contacteze din întreaga lume și le oferim instrucțiuni despre cum să facă acest lucru în siguranță”, a anunțat agenția, într-un comunicat.

„Eforturile noastre pe acest front au avut succes în Rusia și vrem să ne asigurăm că indivizii din alte regimuri autoritare știu că suntem deschiși pentru colaborare”.

Instrucțiunile, prezentate în videoclipuri și infografice, includ modul de utilizare a unui VPN pentru a evita restricțiile și supravegherea internetului și utilizarea unui dispozitiv care nu poate fi urmărit cu ușurință până la utilizator. De asemenea, CIA a îndemnat orice potențial informator să folosească browsere web private și să-și ștergă istoricul de internet pentru a-și acoperi urmele.

Recrutări făcute online

Mesajele în cele trei limbi au fost postate pe Telegram, YouTube, X, Facebook, Instagram și LinkedIn. Mai multe dintre aceste platforme sunt blocate în China, Iran și Coreea de Nord, dar pot fi încă accesate folosind un VPN.

Liderii autoritari din întreaga lume au folosit internetul ca un instrument de supraveghere în masă și ca o modalitate de a transmite propagandă și dezinformare, în timp ce blochează site-uri și puncte de vedere considerate nefavorabile guvernului.

Beijingul, Moscova, Phenianul și Teheranul blochează total accesul la platforme americane precum Facebook, de exemplu, și folosesc accesul la web pentru a controla ce surse de informații pot accesa utilizatorii.

VPN-urile și alte instrumente similare oferă modalități de a evita cenzura și supravegherea, dar această capacitate le-a făcut o țintă. În instrucțiunile către potențiale surse, CIA și-a avertizat audiența să fie selectivă, deoarece viața lor ar putea depinde de alegerea programului potrivit.

„Folosiți un furnizor VPN care nu are sediul în Rusia, Iran sau China, sau în orice altă țară care este considerată neprietenoasă cu Statele Unite”, a scris agenția în instrucțiunile sale pentru utilizatorii de limbă mandarină.

Ne puteți urmări și pe Google News