Programul Rabla Plus 2024. AFM a publicat noi liste cu dosarele aprobate

Programul Rabla Plus 2024. AFM a publicat noi liste cu dosarele aprobate Sursa foto: Ministerul Mediului / Facebook

Comitetul de avizare al Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM) a dat undă verde miercuri pentru finanțarea unor noi dosare în cadrul programului „Rabla Plus”, valoarea totală a acestora fiind de 22,427 milioane de lei.

Programul „Rabla Plus” 2024. AFM a publicat noi liste cu dosarele aprobate

Conform unui comunicat emis de instituție, pe noile liste au fost avizate 298 de dosare, care includ 979 de ecotichete. Dintre acestea, 189 sunt pentru autovehicule hibride electrice, 776 pentru vehicule complet electrice, iar 14 pentru motociclete electrice. Valoarea totală a finanțării alocate acestor dosare este de 22,427 milioane de lei.

Listele cu dosarele aprobate în cadrul programului „Rabla Plus” pot fi consultate pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), la secțiunea destinată acestui program, oferind transparență și acces la informațiile necesare pentru solicitanți.

Programul Rabla local a fost prelungit

Programul Rabla / Sursa foto: Arhiva EVZ

Programul Rabla Plus. Câți bani se dau anul acesta

Cea de-a III-a etapă de înscrieri în Programul Rabla Plus pentru persoane fizice urmează să se încheie pe 25 noiembrie 2024, oferind timp solicitanților să aplice pentru ecotichetul destinat achiziționării unui autovehicul nou. Acest program este destinat înlocuirii autovehiculelor uzate, facilitând tranziția către vehicule mai puțin poluante. Solicitanții pot preda spre casare unul sau două autovehicule uzate pentru a beneficia de acest ecotichet.

Valoarea ecotichetului diferă în funcție de tipul de vehicul achiziționat. Pentru un autovehicul nou pur electric sau cu pilă de combustie cu hidrogen, ecotichetul este de 25.500 lei. În cazul unui autovehicul nou hibrid electric cu emisii de maximum 80 g CO_2/km, suma oferită este de 13.000 lei, aceeași valoare fiind acordată și pentru motocicletele electrice. Este important de menționat că ecotichetul se aplică doar vehiculelor a căror valoare nu depășește 70.000 de euro, TVA inclus.

Instituțiile publice și unitățile administrativ-teritoriale care doresc să achiziționeze un autovehicul nou prin Rabla Plus nu sunt obligate să predea spre casare autovehicule uzate, beneficiind de un ecotichet de 120.000 lei.

Ce condiții impune AFM pentru acordarea ecotichetelor

Condiţii de acordare a ecotichetului pentru persoane fizice:

  • are domiciliul sau reședința în România
  • are îndeplinite obligațiile de plată a taxelor, impozitelor, amenzilor și contribuțiilor către bugetul de stat și bugetul local
  • s-a înscris la un producător validat în vederea achiziționării unui autovehicul nou, obținând nota de înscriere
  • a predat autovehiculul uzat unui colector autorizat · a radiat din evidența circulației autovehiculul uzat
  • a prezentat producătorului validat informații privind distrugerea și radierea din evidența circulației a autovehiculului uzat
  • achiziționează autovehiculul nou de la producătorul validat care a eliberat nota de înscriere

Condiţii de acordare a ecotichetului persoanelor juridice, de drept public sau privat cu sediul in România:

  • unitatea administrativ-teritorială, inclusiv subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului
  • unitatea sau instituția de învățământ, de stat ori privată
  • instituția publică, inclusiv institutul de cercetare-dezvoltare înființat ca instituție publică, precum și instituția din sistemul de apărare, ordine publică ți siguranță națională
  • organizația neguvernamentală
  • unitatea aparținând unui cult religios recunoscut în România
  • operatorul economic, inclusiv institutul de cercetare-dezvoltare care își desfășoară activitatea în regim economic
  • societatea profesională de avocați cu răspundere limitată
  • unitățile medico-sanitare

 

Ne puteți urmări și pe Google News
Revista presei