Elon Musk a fost de acord. Platforma X va plăti Braziliei amenzi de cinci milioane de dolari

Elon Musk a fost de acord. Platforma X va plăti Braziliei amenzi de cinci milioane de dolari Platforma X, interzisă în Brazilia. Sursa foto: Wikipedia

Un judecător brazilian a ordonat marți, 1 octombrie 2024, deblocarea conturilor bancare ale companiei X a lui Elon Musk în această țară. Acest lucru s-a întâmplat după ce platforma de social media a acceptat să plătească amenzi în valoare de peste 5 milioane de dolari.

Hotărârea judecătorului Alexandre de Moraes, de la Curtea Supremă, deschide calea pentru ridicarea suspendării X în Brazilia. Acolo unde aceasta a fost interzisă utilizatorilor de la 31 august. Acest lucru s-a întâmplat în urma unui conflict privind dezinformarea, între judecător și Musk.

Închiderea platformei X

Moraes a ordonat închiderea X în cea mai mare țară din America Latină după ce Musk a refuzat să elimine zeci de conturi de dreapta. Și, apoi nu a numit un nou reprezentant legal în țară, așa cum i s-a ordonat.

În ultima sa decizie, judecătorul a ordonat băncii centrale a Braziliei să deblocheze conturile bancare ale X. Astfel încât aceasta să poată primi transferuri și „să efectueze imediat plata amenzilor indicate”.

X a informat instanța că va plăti amenzi în valoare de aproximativ 5,2 milioane de dolari, conform hotărârii.

O lungă dispută cu Musk

Judecătorul de profil Moraes a fost implicat într-o îndelungată dispută cu Musk, proprietarul Tesla și SpaceX, ca parte a eforturilor sale de a combate dezinformarea în Brazilia.

Confruntarea dintre instanța braziliană și miliardar s-a transformat într-o dispută cu miză mare. Care testează limitele libertății de exprimare și ale responsabilității întreprinderilor în cea mai mare țară din America de Sud.

X se supune condițiilor

X avea mai mult de 22 de milioane de utilizatori în Brazilia înainte de interdicție. Aceasta a fost pusă în aplicare la 31 august. În ultima săptămână, compania a început să se conformeze condițiilor impuse de instanța braziliană pentru a fi reactivată.

Musk l-a atacat în mod repetat pe Moraes în postările de pe rețelele sociale. L-a numit „dictator malefic” și l-a poreclit  „Voldemort”, după personajul negativ din seria „Harry Potter”, informează yahoo.com

Ne puteți urmări și pe Google News
Revista presei