Schimbări în anul universitar 2024-2025. Diplomele de absolvire vor arăta complet diferit

Schimbări în anul universitar 2024-2025. Diplomele de absolvire vor arăta complet diferit Sursa foto: Pixabay

Noul an universitar aduce schimbări importante. La finalul lui, absolvenții vor primi diplome total diferite față de cele eliberate până acum. Potrivit unei hotărâri de Guvern, acestea vor avea un cod QR ca element distinctiv.

Noile diplome conțin cod QR

La finalul acestui an universitar, absolvenții unei instituții de învățământ superior vor primi o diplomă cu un cod QR.

Cu ajutorului acestuia va putea fi accesat întreg parcursul academic al absolventului. Reglementarea a fost aprobată prin intermediul unei hotărâri de Guvern. Potrivit purtătorului de cuvânt al Executivului, acestea vor ajunge la absolvenți la finalul anului universitar 2024-2025.

Noutăți pentru viitorii absolvenți

„Acest normativ se va aplica şi pentru studiile de licenţă şi pentru cele de masterat şi pentru cele de doctorat şi pentru cele de post-doctorat. Codul QR va conţine un identificator unic specific fiecărui act de studii care se va elibera absolvenţilor, iar prin scanarea acestui cod se va accesa o bază de date care va arăta parcursul academic integral al titularului acelei diplome", a explicat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Absolvenți, diplome

Sursa foto: Pixabay

Noile diplome vor avea cod QR

În varianta inițială a proiectului, se preciza că absolvenții doctoratului vor avea acest element distinctiv pe diplomele obținute. De asemenea, în prima variantă era menționat că măsura va fi introdusă din anul 2025. Măsura ar urma să fie introdusă mai devreme decât era preconizat inițial. 

Totodată, Guvernul a aprobat și o altă schimbare pentru viitorii absolvenți. Astfel, suplimentul la diplomă, în formatul Europass, va fi întocmit bilingv, în limba română şi engleză. Acesta se eliberează celor care au fost înmatriculaţi în anul I de studii începând cu anul în curs.

Prin procedura de scanare a codului, utilizatorii vor avea acces la rezultatele obținute pe parcursul anilor de studiu. Conform planului, platforma respectivă va fi conectată cu Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIIR) pentru învățământul preuniversitar, precum și cu Registrul Matricol Unic (RMU).

Revista presei