Franța trimite ajutoare în Orientul Mijlociu. Mesajul lui Macron 

Franța trimite ajutoare în Orientul Mijlociu. Mesajul lui Macron  Emmanuel Macron. Sursa foto: Facebook/ Emmanuel Macron

Franța a declarat miercuri că trimite resurse militare suplimentare în Orientul Mijlociu pentru a face față amenințării iraniene și a convocat o reuniune a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite pentru mai târziu în cursul zilei, după ce Teheranul a lansat un baraj de rachete asupra Israelului.

Iranul a declarat la începutul zilei de miercuri că atacul său cu rachete asupra Israelului a fost finalizat, fără alte provocări, în timp ce Israelul și SUA au promis să riposteze la atacul Teheranului, în timp ce temerile privind un război mai amplu s-au intensificat.„Angajată față de securitatea Israelului, Franța și-a mobilizat astăzi resursele militare în Orientul Mijlociu pentru a contracara amenințarea iraniană”, a declarat președinția franceză în cursul nopții, după o reuniune de urgență a cabinetului de securitate pentru a discuta despre escaladarea regională, scrie Reuters. „Șeful statului a reiterat, de asemenea, cererea Franței ca Hezbollah să înceteze acțiunile sale teroriste împotriva Israelului și a populației sale”.

Franța împreună cu SUA

Ministrul de externe Jean-Noel Barrot a vorbit cu omologul său american Antony Blinken pentru a coordona eforturile diplomatice, a declarat ministerul. Parisul și Washingtonul au încercat săptămâna trecută să obțină o încetare temporară a focului în Liban, cu doar câteva ore înainte ca Israelul să lanseze atacuri aeriene care l-au ucis pe liderul Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah.

Ministerul de Externe a declarat că a convocat o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta situația din Orientul Mijlociu miercuri după-amiază. președinția franceză a declarat, de asemenea, că va organiza în curând o conferință în sprijinul Libanului și i-a cerut ministrului de externe să călătorească în regiune pentru a lucra la eforturile diplomatice de reducere a tensiunilor. „Atent la securitatea și protecția compatrioților noștri din Liban și din Orientul Mijlociu, șeful statului a cerut să fie luate toate măsurile necesare pentru a-i asista și, dacă este necesar, pentru a le veni în ajutor”, a adăugat președinția.

De asemenea, un transportator francez de elicoptere va ajunge în estul Mediteranei în următoarele cinci-șase zile și va lua poziție în cazul în care se va lua decizia de a evacua cetățenii străini din Liban, a declarat marți un purtător de cuvânt al armatei franceze.

Țările occidentale și-au cântărit opțiunile cu privire la modul de evacuare în siguranță a cetățenilor din Liban în cazul izbucnirii unui război la scară largă în această țară, Cipru și posibil Turcia fiind considerate ca oferind adăpost pentru zeci de mii de persoane.

Revista presei