Tensiunile cresc! SUA anunță că au ajutat Israelul să doboare rachetele iraniene

Tensiunile cresc! SUA anunță că au ajutat Israelul să doboare rachetele iraniene Joe Biden. Sursa foto: Facebook

SUA a lansat aproximativ o duzină de interceptoare împotriva barajului de rachete balistice iraniene lansate marți asupra Israelului, afirmă Pentagonul.

Președintele american Joe Biden a declarat că SUA a sprijinit „în mod activ” apărarea Israelului la indicațiile sale. El a declarat că și-a petrecut dimineața în Situation Room, centrul Casei Albe pentru gestionarea problemelor grave de securitate națională.

Armata israeliană a declarat că aproximativ 180 de rachete au fost trase asupra Israelului, dintre care majoritatea au fost interceptate.

Președintele iranian Masoud Pezeshkian a apărat atacul, numindu-l un răspuns „decisiv” „în apărarea intereselor și a cetățenilor iranieni”. într-o conferință de presă a Pentagonului de marți, generalul-maior Patrick Ryder a declarat că două distrugătoare ale Marinei SUA au tras cu interceptoarele în rachete, despre care SUA credeau că au fost lansate din Iran.

El nu a confirmat dacă au lovit vreuna dintre rachetele iraniene folosite în atac - adăugând că această informație urmează să fie stabilită.

SUA, aport seminificativ

Iranul a lansat aproximativ 180 de rachete către Israel, a declarat armata israeliană. Aceasta ar face-o puțin mai mare decât un baraj din aprilie, când Teheranul a lansat aproximativ 110 rachete balistice și 30 de rachete de croazieră trase spre Israel.

Generalul-maior Ryder a adăugat că Pentagonul nu avea cunoștință de niciun avertisment cu privire la acest atac.

Președintele Biden a declarat că SUA „sprijină pe deplin” Israelul după atacul de miercuri.

„Astăzi, la conducerea mea, armata Statelor Unite a sprijinit în mod activ apărarea Israelului și încă evaluăm impactul”, a declarat el.

„Dar, pe baza a ceea ce știm acum, atacul pare să fi fost înfrânt și ineficient. Și aceasta este o dovadă a capacității militare israeliene și a armatei SUA”.

Întrebat de reporteri care ar fi răspunsul față de Iran, Biden a spus: „Acest lucru este în discuție activă chiar acum. Rămâne de văzut”.

El a declarat că va discuta cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu și că mesajul său „va depinde de ceea ce vom concluziona în cele din urmă că este necesar”.

Regiunea se află în prezent într-un nou ciclu de escaladare accentuată, exact scenariul pe care Biden a încercat luni de zile să îl evite - încercând să oprească războiul din Gaza care a cuprins restul regiunii, menținând în același timp o aprovizionare aproape continuă cu arme a Israelului.

Anterior, purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, Jake Sullivan, a descris atacul Iranului drept o „escaladare semnificativă”.

El a declarat reporterilor: „Am spus clar că vor exista consecințe, consecințe grave, pentru acest atac și vom colabora cu Israelul pentru ca acest lucru să se întâmple”.

Uciderea șefului Hezbollah 

Sullivan nu a precizat care ar putea fi aceste consecințe, dar nu a îndemnat Israelul la reținere, așa cum a făcut SUA după atacul iranian din aprilie.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, a declarat că Washingtonul a încercat să folosească atât descurajarea, cât și diplomația pentru a detensiona situația din regiune.

Întrebat de BBC dacă această abordare se aplică și în cazul în care colaborează cu israelienii în ceea ce privește răspunsul la Iran, acesta a răspuns că, bineînțeles, au folosit întotdeauna atât descurajarea, cât și diplomația.

Forțele armate ale Iranului au avertizat împotriva oricărei intervenții militare directe în sprijinul Israelului.

Corpul Gardienilor Revoluției Islamice (IRGC) a afirmat într-o declarație că atacurile au fost un răspuns la uciderea de către Israel a unui comandant de top al IRGC și a liderilor milițiilor susținute de Iran în regiune.

Acesta a menționat uciderea șefului Hezbollah Hassan Nasrallah și a comandantului IRGC Abbas Nilforoshan în Liban la sfârșitul săptămânii trecute.

De asemenea, a făcut referire la uciderea liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, la Teheran, în iulie.

Deși Israelul nu a recunoscut implicarea în moartea lui Haniyeh, se crede că este responsabil.

Ne puteți urmări și pe Google News
Revista presei