Cometa A3 a revenit pe cer și se poate vedea cu ochiul liber. Cât de aproape va fi de Pământ. Foto

Cometa A3 a revenit pe cer și se poate vedea cu ochiul liber. Cât de aproape va fi de Pământ. Foto Cometa. Sursa foto: Pixabay

Cometa C/2023 A3 a reapărut pe cer, deși se spunea că a dispărut definitiv deoarece observatorii nu i-au mai dat de urmă. Dar vestea bună este că a fost văzută în emisfera sudică și poate fi văzută cu ochiul liber timp de câteva zile.

Cometa A3 este monitorizată de cercetători

Cometa C/2023 A3  a fost observată pentru prima dată în ianuarie 2023 de către Sistemul de alertă ATLAS al NASA. Cercetătorii îi spun scurt cometa A3, iar evoluția sa este monitorizată permanent și s-a constatat că strălucește din ce în ce mai tare deoarece se apropie de Pământ.

Mai mult, coama ei se măreşte pe măsură ce se apropie de sistemul solar, căldura forţând calota de gheaţă să se topească lăsând în urma jeturi de gaz  lungi de zeci de mii de kilometri.

Cometa A3 ar trebui deja să fie vizibilă și în emisfera nordică, dar cele  mai spectaculoase imagini pe cer vor fi la mijlocul lunii octombrie și o putem vedea cu ochiul liber.

De asemenea, oamenii de știință speculează că ar putea fi una dintre cele mai strălucitoare comete din ultimii ani, însă acest fapt este greu de anticipat, deoarece cometele strălucitoare sunt extrem de imprevizibile.

Bright comet (yellow)Cometa. Sursa foto: starwalk.space.

Cometa A3 străbate sistemul solar cu 80,74 km/s în raport cu Pământul

Oamenii de știință consideră că această cometă ar putea fi la fel de strălucitoare ca Neowise, cometa care a făcut spectacol pe cer în anul 2020. Iar dacă cerul va fi senin va oferi cel mai captivant eveniment astronomic din acest an.

La darta de 12 octombrie, se va afla cel mai aproape de Pământ la o distanţă de 0,472764 unităţi astronomice, adică 70.724.459 de kilometri. Începând cu data de 13 spre 14 octombrie, cometa A3 va fi uşor de observat în emisfera nordică. Acest lucru se datorează vitezei mari de deplasare, care o va face să apară tot mai sus pe cer.

De asemenea, va fi vizibilă până pe 2 noiembrie, moment până în care oamenii de ştiinţă speră că vor aduce lumină asupra unora dintre misterele din jurul ei, scrie skyatnightmagazine.com.

Revista presei