Cel mai vechi calendar din lume, găsit la un templu din Turcia

Cel mai vechi calendar din lume, găsit la un templu din TurciaSuperstiții pentru 2024, an bisect. Riști să ai ghinion dacă nu faci asta. Sursă: Timaj | Dreamstime.com

Sculpturile cioplite într-un stâlp de piatră masiv în Turcia acum aproape 13.000 de ani ar putea fi cel mai vechi calendar solar și lunar din lume, sugerează un nou studiu.

Iar calendarul ar fi putut fi cioplit pentru a marca o lovitură catastrofală a unei comete.

Descoperirea arheologilor

Arheologii au descoperit aceste inscripții la Göbekli Tepe, un sit arheologic din sudul Turciei. Acesta este cunoscut pentru numeroasele temple cu desene elaborate, potrivit studiului publicat pe 24 iulie în jurnalul Time and Mind.

Stâlpul recent studiat conține 365 de simboluri în formă de "V". Cercetătorii cred că fiecare "V" reprezintă o singură zi. Întregul calendar cuprinde „12 luni lunare”, conform unei declarații de la Universitatea din Edinburgh.

Pe lângă simbolurile în formă de "V", cercetătorii au analizat și o gravură a unei „ființe asemănătoare unei păsări” cu o formă similară de V cioplită în jurul gâtului său. Acest desen ar putea reprezenta „constelația solstițiului de vară de la momentul în care a fost cioplit”, potrivit declarației.

Desenele, care probabil au fost realizate în jurul anului 10.850 î.Hr., au fost un mod de a înregistra o lovitură de cometă care a avut loc în acea perioadă. Ele arată că acești primi locuitori puteau „să-și înregistreze observațiile asupra soarelui, lunii și constelațiilor sub forma unui calendar solar”.

Cometa care a declanșat schimbarea culturală

Cercetătorii cred că impactul loviturii cometei, care ar fi putut declanșa o eră glaciară, a fost suficient de puternic pentru a provoca o schimbare culturală la Göbekli Tepe. De asemenea, ar fi putut chiar să ducă la formarea unui „nou cult sau religie”, conform declarației.

„Se pare că locuitorii de la Göbekli Tepe erau observatori atenți ai cerului. Ceea ce era de așteptat având în vedere că lumea lor fusese devastată de o lovitură de cometă”, a spus Martin Sweatman, autorul studiului și inginer la Universitatea din Edinburgh, în declarație. „Acest eveniment ar fi putut declanșa civilizația prin inițierea unei noi religii și prin motivarea dezvoltărilor în agricultură pentru a face față climatului rece. Posibil, încercările lor de a înregistra ceea ce au văzut sunt primii pași către dezvoltarea scrisului milenii mai târziu.”

Figurile sunt similare cu cele găsite la un alt sit arheologic din regiunea Urfa a Turciei, relatează Live Science.

Ne puteți urmări și pe Google News