Un pretor din capitală, prins aghesmuit la volan. Cine este Mihail Furculiță și cum a ajuns în funcție

Un pretor din capitală, prins aghesmuit la volan. Cine este Mihail Furculiță și cum a ajuns în funcție Sursa foto: chisinau.ms

Republica Moldova. Pretorul sectorului Râșcani, Mihail Furculiță, a fost prins în stare de ebrietate la volan. O informație în acest sens a fost obținută de jurnaliștii TVR Moldova.

Pretorul Furculiță, în stare de ebrietate avansată

Cazul ar fi avut loc în noaptea de 28 septembrie, pe un drum din raionul Criuleni. Pretorul sectorului Rîșcani a fost observat de un echipaj de patrulare în timp ce conducea mașina neuniform.

Testul a arătat 0,70 miligrame pe litru în aerul expirat, o depășire de aproape cinci ori a normelor admise. Mașină a fost transportată la parcarea specială, iar Furculiță s-a ales cu dosar penal pentru condus în stare de ebrietate avansată, conform sursei.

Sursa foto: TVR Moldova

Numire pe fundalul scandalului Ceban-Melnic

Mihai Furculița a ajuns în funcția de pretor pe 11 septembrie 2023, după ce a fost o perioadă a activat în calitate de secretar interimar al preturii Rîșcani. Anunțul a fost făcut de primarul Ion Ceban, pe pagina sa de socializare.

„Rog ca fiecare subdiviziune a preturii, toți funcționarii, să pună umărul unde este nevoie, pentru ca lucrurile să fie bine făcute. Să fie lichidate toate restanțele. Se apropie sezonul ploios, așa că vă rog să urgentați lucrările inițiate la trotuare, spații verzi și alte proiecte în derulare din sectorul Rîșcani (…)”, a scris Ion Ceban.

Numirea lui Furculiță la șefia preturii a avut loc în toiul scandalului cu demiterea precedentului pretor, Vlad Melnic.

Ultimul a fost demis în aceeași zi, fără să fi fost făcut un anunț prealabil în acest sens. Acesta a dat de înțeles că ar fi fost demis pe criterii politice.

"Fără o discuție elementară și respectuoasă cu mine, ceea ce cel puțin eu am meritat și ceea ce este corect față de echipă și popor. Fără a spune simplele cuvinte 'mulțumesc pentru munca depusă'. Asta, desigur, necesită înțelepciune și demnitate. O astfel de manieră este inacceptabilă. Dar îmi dau seama că am luat decizia corectă de a nu scrie cerere pentru MAN. La urma urmei, aceasta este ceea ce mi s-a cerut în ultimele șase luni. Aprecierea și evaluarea ar trebui să fie pentru dedicație și muncă, nu pentru un bilet de partid", a comentat Melnic.

Ulterior, Ion Ceban a replicat că l-ar fi demis din cauza îndeplinirii sub nivel a atribuțiilor de serviciu.

Revista presei