„Plecați cât mai puteți!" Țările UE îndeamnă cetățenii să fugă din Liban

„Plecați cât mai puteți!" Țările UE îndeamnă cetățenii să fugă din Liban Liban. Sursa foto: Platforma X

Țările europene le cer cetățenilor lor să părăsească Libanul, în contextul în care Israelul și-a început marți ofensiva terestră împotriva Hezbollah.

„Plecați cât încă mai puteți”, a declarat marți dimineață ambasadorul olandez în Liban, Frank Mollen, adăugând însă că, pentru moment, Olanda nu va organiza un zbor de evacuare.

„Luptele dintre Israel și Hezbollah s-au intensificat în sudul Libanului după ce liderul grupării militante, Hassan Nasrallah, a fost ucis vineri de raidurile aeriene israeliene, iar marți a început ofensiva terestră a Israelului.

Guvernul britanic a anunțat luni seară că a închiriat primul zbor care va pleca miercuri din Liban.

„Este vital să plecați acum, deoarece este posibil ca evacuarea ulterioară să nu fie garantată”, a declarat ministrul de externe David Lammy cetățenilor britanici, descriind situația ca fiind «volatilă» și cu potențial de «deteriorare rapidă».

Liban, un loc nesigur

De asemenea, Ministerul german de Externe a anunțat luni că a trimis un avion militar special la Beirut „pentru a sprijini plecarea colegilor și a familiilor acestora”, precum și a membrilor organizațiilor partenere germane.

„Cetățenii germani care sunt deosebit de în pericol din cauza unor circumstanțe medicale sunt, de asemenea, luați”, a precizat ministerul în comunicat.

Ministrul italian de Externe, Antonio Tajani, i-a îndemnat luni seara pe toți cetățenii italieni să părăsească Libanul „folosind zborurile comerciale de la Beirut la Milano sau Roma”.

„În acest moment este bine să părăsim țara pentru că situația este foarte complicată, se duc lupte. Deci, pentru o garanție maximă, este bine ca cetățenii italieni să plece”, a spus el, potrivit POLITICO.

Având în vedere situația, Ministerul Federal de Externe a ridicat din nou la sfârșitul săptămânii nivelul de criză pentru misiunile străine din Beirut, Ramallah și Tel Aviv și a inițiat o preluare diplomatică. Aceasta înseamnă că ambasadele rămân operaționale, dar membrii familiilor angajaților detașați și ai organizațiilor intermediare germane, precum și personalul care nu este necesar în regim de urgență sunt evacuați.

O aeronavă A321 a Forțelor Aeriene Germane a zburat zilele trecute spre Beirut pentru a sprijini plecarea colegilor și a familiilor acestora, precum și a membrilor organizațiilor intermediare germane. Aeronava Bundeswehr transportă, de asemenea, cetățeni germani care sunt deosebit de expuși riscului din cauza unor circumstanțe medicale.

Revista presei