A apărut o nouă variantă de Covid-19. Ce se știe despre XEC și cât este de periculoasă

A apărut o nouă variantă de Covid-19. Ce se știe despre XEC și cât este de periculoasă Covid-19. Sursa foto: Miguel Á. Padriñán/ Pixabay

Cercetătorii din întreaga lume studiază atent o nouă variantă de coronavirus. Este denumită Covid-19, varianta XEC și a atras atenția responsabililor din Sănătate prin rapiditatea cu care se răspândește. Îngrijorător este faptul că această nouă variantă are simptome mai subtile față de cele anterioare.

Ce se știe despre noua varianta Covid-19 XEC

Potrivit newscientist.com, XEC este o variantă rezultată din combinarea a două tulpini SARS-CoV-2 deja cunoscute, denumite KP.3.3 și KS.1.1. Cerdetările arată că această nouă variantă s-a format atunci când ambele tulpini au infectat același organism.

Deși nu se știe exact unde și când a apărut prima dată această variantă, prezentă între timp în mai multe regiuni din lume, oamenii atarg atenția că ar putea deveni dominantă în foarte scurt timp.

Cum se transmite Covid-19, varianta XEC

Cercetările au indicat faptul că tulpina XEC se răspândește în principal prin particule respiratorii atunci când o persoană infectată tușește, strănută sau vorbește.

Sfatul medicului

De ce nu este bine să reținem strănutul

De asemenea, poate fi transmisă prin contactul cu suprafețe contaminate, urmat de atingerea feței.

Până acum, nu există dovezi care să sugereze că această variantă ar avea o transmisibilitate mult mai mare decât alte tulpini, dar este important de subliniat că mutațiile sale ar putea influența eficiența vaccinurilor actuale.

Principalele simptome

Medicii spun că noua variantă are simptome diferite, iar în unele cazuri sunt mai subtile față de variantele anterioare.

Cele mai frecvente simptome raportate se referă la:

  1. Febră ușoară până la moderată;
  2. Oboseală;
  3. Durere în gât;
  4. Congestie nazală și secreții nazale;
  5. Dureri musculare și articulare;
  6. Pierderea gustului și mirosului, un simptom, care de data aceasta este destul de rar;

În prezent, nu există dovezi clare că tulpina XEC poate provoca forme mai grave ale bolii decât alte variante.

Cu toate acestea, persoanele din categoriile vulnerabile, cum ar fi vârstnicii, cei cu boli cronice sau cei nevaccinați, pot prezenta un risc crescut de complicații.

Ne puteți urmări și pe Google News
Revista presei