Alegeri în Austria. Extrema dreaptă FPO nu găsește aliați cu care să guverneze

Alegeri în Austria. Extrema dreaptă FPO nu găsește aliați cu care să guverneze Alegeri. Sursa foto: dreamstime.com

În Austria, 6,5 ​​milioane de alegători austrieci au mers la vot pentru reînnoirea parlamentului. Iar rezultatul care reiese din primele sondaje de la ora 17 arată că populiștii de dreapta (FPO) s-au afirmat cu 29,1% din voturi. O depășire istorică a popularului OVP al cancelarului în exercițiu Karl Nehammer care s-a oprit la 25,1 conform unui institut de sondaje de opinie și la 26 conform altuia. Social-democrații s-au clasat pe locul al treilea, cu 20%. Pentru prima dată de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, Austria vede afirmarea unui partid de extremă dreapta, iar valul populist și suveranist care a trecut deja prin Franța, Olanda și alte țări europene în 2024 se extinde acum și la Viena.

Alegeri care schimbă Austria

Analiza din ajunul alegerilor dădeau caştigător cu 28% partidul suveranist de dreapta FPO care are poziție pro-rusă și anti-imigranţi. Liderul Herbert Kickl, fost ministru de Interne ar vrea să conducă următorul guvern, însă obstrucția tuturor celorlalte partide (și opoziția președintelui Republicii Alexander van der Bellen) l-ar putea împiedica să-şi atingă obiectivul. FPO și-a revenit după scandalul în care a intrat în 2017, când liderul său, Christian Strache, a fost surprins promițând favoruri unui autoproclamat oligarh rus. Partidul lui Kickl se numără printre fondatorii familiei European Patriot, fiind aliniat cu pozițiile lui Viktor Orbàn, Marine Le Pen și Matteo Salvini. Primul politrician care a felicitat FPO a fost a fost liderul partidului de extremă dreaptă german AfD, Alice Weidel.

Karl Nehammer

Karl Nehammer. Sursa foto: Instagram

La alegerile anterioare din Austria din 2019,  a câștigat Partidul Popular al cancelarului Nehammer cu 37,4% din voturi, depășindu-i pe social-democrați (21,18) și pe populiștii de la FPO care obţinuseră puţin peste 16. Cadrul fusese deja răsturnat la alegerile europene din iunie 2024, când cele trei mari partide au obţinut între 23 și 25%, cu o ușoară prevalență a populiștilor de dreapta.

Calcule pentru Parlament

În baza unei prime proiecții, din cele 183 de locuri în Parlament, extrema dreaptă ar obține 57 (avea 31), Partidul Popular OVP ar scădea de la 71 la 52 de locuri, în timp ce social-democrații și-ar păstra cei 40 de reprezentanți.

Ne puteți urmări și pe Google News

În cazul în care scrutinul confirmă victoria dreptei, aceasta complică și paralizează nașterea noului guvern creându-se o situație asemănătoare cu cea care a apărut în Franța. Nu este sigur că președintele republicii conferă partidului situat pe primul loc sarcina de a forma executivul (este un obicei, nu o regulă). Va trebui să vedem dacă Kickl va găsi echipe dispuse să se alieze cu el. La scurt timp după publicarea primelor rezultate, secretarul Partidului Popular Sobotka a exclus o alianță între partidul său și populiști.

O alianță greu de format

Soluția de a da un nou guvern Austriei rămâne așadar aceea a unei coaliții între celelalte partide. Cu toate acestea, locurilor Partidului Popular împreună cu cele ale Social Democraților nu ar ajunge pentru o majoritate, sau ar smulge-o cu un singur loc. Atfel încât într-o eventuală coaliție va fi necesară includerea liberalilor sau a Verzilor.

Potrivit primelor comentarii, însă, nimeni nu pare dispus să formeze alianțe cu câștigătorii alegerilor. Pentru ţară, se prefigurează o perioadă de incertitudine pentru țară.  Prezența la vot a fost mare: 78,4%, în creștere față de cei 75 înregistrate la alegerile europene din iunie.

Extremiștii de la FPO cer să guverneze țara cu lozinci precum „fortăreaţa Austria”, restrângerea dreptului la azil și „remigrare”.

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA / corriere.it

Revista presei
Limba lui Hristos