Vești bune pentru cei care ies la pensie anticipat. Legea îi protejează

Vești bune pentru cei care ies la pensie anticipat. Legea îi protejează Pensii. Sursa foto: INQUAM

Noua lege aduce schimbări importante pentru cei care ies la pensie anticipat. De asemenea, vizați vor fi și cei care beneficiază de pensiile de invaliditate. Potrivit CNPP, acestea vor fi transformate în pensii pentru limită de vârstă în momentul în care persoana ajunge la anii standard.

Precizări despre noua lege a pensiilor

Regula se va aplica în cazul celor care beneficiază de pensii anticipate parțiale sau pensiile anticipate și de invaliditate. După ce ating pragul standard impus de lege, acestea pot fi transformate în pensii pentru limită de vârstă.

Trecerea se poate face în contextul în care beneficiarul a contribuit la sistemul de pensii, atingând stagiul complet. În unele situații, măsura se poate aplica și în cazul celor care au depășit cu mai mult de cinci ani stagiul minim de cotizare.

Ce trebuie să știe beneficiarii

Concret, cele trei tipuri de pensii pot deveni obișnuite conform limitei de vârstă în anumite condiții.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Potrivit art. 144 alin. (1) din Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, “La data intrării în vigoare a prezentei legi, pensiile stabilite pe baza legislaţiei anterioare devin pensii în înţelesul prezentei legi şi se recalculează”, arată CNPP.

Pensii, lege

Pensii. Sursa foto: INQUAM

De asemenea, Casa de Pensii face precizări legate de pensiile anticipate parțiale și de condițiile în care acestea pot deveni anticipate.

„Conform. 144 alin. (3) și (4), la data intrării în vigoare a acesteia, pensiile anticipate și pensiile anticipate parţiale, stabilite conform legislaţiei anterioare devin pensii anticipate, în înțelesul noii legi”, mai arată sursa.

Noua lege a pensiilor. Cum se face trecerea

Conform art. 144 alin. (7) din noua lege, pensia anticipată se poate transforma în pensie pentru limită de vârstă și se trece la recalculare.

De asemenea, reprezentanții CNPP fac precizări privind situația celor care beneficiază de pensii de invaliditate. Aceasta „devine pensie pentru limită de vârstă stabilită în condiţiile prezentei legi, cu valorificarea eventualelor perioade de stagiu de cotizare realizat”.

Revista presei